Header Landschap Horst aan de Maas

De nacht in en… Stilte!

26 oktober 2016

NachtvandeNacht

Op zaterdag 29 oktober organiseert de Groengroep in het kader van de Nacht van de Nacht een wandeling in het donker.

Tijdens de Nacht van de Nacht wordt aandacht gevraagd voor de duisternis. Het thema dit jaar is ‘Stilte!’.

De avond start om 19.00 uur bij Zwarte Plakweg 89 te America, waarna we een mooie (hopelijk donkere!) wandeling gaan maken. Een aantal leden van Vogelwerkgroep ’t Hökske zijn aanwezig om uitleg te geven, er is een gebbel-verrassing en een muzikaal jasje… Bij terugkomst verzorgt de Groengroep wafels met warme kersen en slagroom.

Kortom: het licht uit, goede wandelschoenen aan en wandelen maar!

Wat is de Nacht van de Nacht?
Jaarlijks worden miljoenen euro’s verspild door inefficiënte verlichting. Slecht afgeschermde lichtbronnen veroorzaken veel stoorlicht dat niet op de wegen of straten valt, maar omhoog straalt. Dit is niet alleen zeer kosten-inefficient, maar verstoort ook dieren die van de duisternis (of juist de maan als lichtbron en oriëntatiepunt) afhankelijk zijn. Licht lijkt een onlosmakelijk bijeffect van de verstedelijking en de 24-uurseconomie. In een geïndustrialiseerd gebied als West-Europa is het nagenoeg onmogelijk om nog plekjes te vinden waar de hemel echt donker is. Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Bij een natuurlijke, donkere lucht is het mogelijk om in Nederland 2.500 sterren te zien. Echter, door de lichtvervuiling zijn er in steden nog slechts 50 sterren zichtbaar.

Met de Nacht van de Nacht willen Natuur en Milieu en de provinciale milieufederaties aandacht vragen voor het gebrek aan echte donkere nachten in Nederland. Daarom gaan we zaterdag 29 oktober stilstaan bij een oerkwaliteit van onze aarde: duisternis! Het licht uit: goed voor mens, dier en milieu

Startlocatie en programma
De vertreklocatie op zaterdag 29 oktober is Zwarte Plakweg 89 in America (het laatste huis van de doodlopende weg). We vertrekken vanaf 19.00 uur in enkele groepen. De wandeltocht is ruim 8 km en goede wandelschoenen zijn aan te bevelen. Tijdens de wandeling zult u aangenaam verrast worden door niet alleen de duisternis. Aan alles is gedacht: een gebbel-optreden, de muzikale noot Luuk lenders en toelichting van Vogelwerkgroep ’t Hökske. Na terugkomst is er koffie en wafels met warme kersen aangeboden door de Groengroep.

Meer informatie
Download de poster.
Inlichtingen over het wandelen: 06- 2866 8032 (Ton Wismans)
Inlichtingen over de Groengroep: www.groengroepsevenum.nl 
Inlichtingen over de Nacht van de Nacht: www.nachtvandenacht.nl

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap