Header Landschap Horst aan de Maas

Doe mee met erfbeplanting

10 oktober 2013

Hoogstamfruitbomen op het erf van Ger Hagens

Dit is het laatste plantseizoen waarin u met subsidie uw erf kunt verfraaien. Lees ter inspiratie het verhaal van oud-deelnemer Ger Hagens uit Grubbenvorst.

In de afgelopen tien jaar hebben wij in Horst aan de Maas al ruim 600 erven verfraaid met onze erfbeplantingsactie. Op die manier wordt een aantrekkelijk buitengebied gecreëerd en wordt de beleving van het landschap in onze gemeente versterkt. Omdat dit het laatste plantseizoen is met subsidiemogelijkheden hopen wij nu nog veel aanmeldingen te ontvangen.

In 2005 was Ger Hagens uit Grubbenvorst een van de deelnemers. Hij heeft zijn erf aan de Witveldweg destijds met de erfbeplantingsactie verfraaid. “Nadat ik deze boerderij had gekocht en verbouwd, wilde ik het geheel mooi aankleden. Ik wilde een mooie beplanting. Maar hoe realiseer je dat? Alleen was het er misschien wel nooit van gekomen.”

Maar met de erfbeplantingsactie van Landschap Horst aan de Maas kwam het er wel van. In samenspraak met een landschapsarchitect werd een plan gemaakt. Daarbij is rekening gehouden met alles wat al op het erf stond. Landschap Horst aan de Maas heeft geadviseerd en kennis gedeeld, zowel tijdens de voorbereiding, de uitvoering als bij het onderhoud. Inmiddels staan er al flinke bomen op het erf van Hagens:

“Ik heb een mooie laan met een landelijke rij bomen altijd erg mooi gevonden. En nu heb ik er een. Er staan notenbomen, kastanje bomen en fruitbomen. Er groeien peren, appels, kersen en pruimen.“ Trots laat Hagens zijn erf zien. Hij raapt wat noten van de grond. “Het vraagt natuurlijk wel onderhoud, maar als ik iets doe, wil ik het goed doen. Het moet er mooi bij liggen.”

Regelmatig kan Hagens oogsten uit eigen tuin. De producten verwerkt hij meestal tot jam, sap of een lekkere appeltaart. De kinderen en kleinkinderen komen af en toe graag smullen. Voor de erfbeplantingen van Landschap Horst aan de Maas wordt gebruik gemaakt van beplanting die van oudsher in onze regio voorkomt. “Ik heb bijvoorbeeld ook een boom met sterappelen”, vertelt Hagens. “Toen ik kind was stonden die bij mijn opa en oma ook in de boomgaard. Die smaak herken ik nog.”

De familie van Hagens woont al generaties lang in de regio. “Ik heb hier altijd gewoond. Ik vind het mooi, het is een prachtig gebied. Het doet me goed om een mooi verfraaid erf te hebben. Iedereen die met een plan rondloopt om iets te doen met zijn erf, dit is de gelegenheid om het te verwezenlijken!”

Aanmelden of meer informatie
Wilt u ook deelnemen aan de subsidieregeling of wilt u meer informatie, stuur dan een e-mail naar info@landschaphorstaandemaas.nl.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap