Header Landschap Horst aan de Maas

Laanherstel en plantwerk in bosgebied de Schatberg

25 november 2011

Bosgebied de Schatberg

De gemeente Horst aan de Maas werkt aan het beheer en onderhoud van haar bos- en natuurterreinen. Zo ook in de bossen van de Schatberg in Sevenum, waar binnenkort wordt geplant en de lanen worden hersteld. Zo blijft de Schatberg ook in de toekomst een prachtig bosgebied.
In de bossen van de Schatberg in Sevenum zijn veel Amerikaanse eiken aanwezig, zowel in de bossen als in de lanen. Dit is een boomsoort die snel overheerst en andere boom- en struiksoorten geen kans geeft. In voorgaande jaren is gestart met een beheer gericht op het omvormen van de bossen naar een bos bestaande uit inheemse naald- en loofbomen. In het kader hiervan is onlangs een dunning uitgevoerd, waarbij veel Amerikaanse eiken door het hele gebied heen verwijderd zijn. Hierdoor krijgen de inheemse boomsoorten meer ruimte.

Ook zijn er een aantal grotere gaten in het bos gemaakt, op plekken waar de meeste Amerikaanse eiken stonden. Op deze plekken komen jonge bomen weer op. Dit gebeurt deels door natuurlijke verjonging van de bomen die er al staan, en deels door de aanplant van bijna 8.500 jonge struiken en boompjes. Soorten die aangeplant zullen worden zijn lindes en vuilbomen voor onder andere de bijen; berken, inlandse eiken, lariks en zoete kers.

Boerenlandschap Verfraaid
Naast het plantwerk wordt eind november 2011 gestart met het herstel van de lanen. De aanwezige Amerikaanse eikenlanen worden gerooid en vervangen door beuken. In totaal 500 stuks. Deze werkzaamheden maken deel uit van het project Boerenlandschap Verfraaid en worden in samenwerking met o.a. Stichting Horster Landschap en Stichting Groengroep Sevenum uitgevoerd.

Bosgroep Zuid Nederland
De werkzaamheden worden uitgevoerd door Bosgroep Zuid Nederland, in opdracht van de gemeente Horst aan de Maas. Voor meer informatie over de uitvoering kunt u contact opnemen met Robert van Eerden van Bosgroep Zuid Nederland via 040-2066360.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap