Header Landschap Horst aan de Maas

Nieuwsbrief februari 2014

10 februari 2014

Afb. nieuwbrief website

Unieke samenwerking met Bosgroep Zuid-Nederland | Cursussen | Opening wandelnetwerk | Natuurbeheerplan Limburg

Bosgroep Zuid-Nederland helpt met GPS techniek in ’t Ham: Unieke samenwerking! 

Komende week starten wij met de aanleg van het grootste project landschappelijke beplanting in het kader van het project Boerenlandschap Verfraaid. Op een perceel langs de Groote Molenbeek in ’t Ham worden o.a. een grote poel, knotwilgen, bossages en honderden meters elzensingels aangeplant.

Nieuw is dat bij de aanleg gebruik gemaakt wordt van GPS techniek om de plantvakken uit te meten. Het uitmeten wordt gedaan door studenten van het CITAVERDE College die daarin ondersteunt worden door deBosgroep Zuid Nederland. Met de Bosgroep hebben wij een samenwerking voor specialistische vraagstukken. Medewerkers van NLW Buitenbeheer gaan aan de slag met het aanplanten. Vrijwilligers van Landschap Horst aan de Maas nemen de organisatie, werkplanning en een aantal kleinere elementen voor hun rekening. Een unieke samenwerking waar het landschap bij gebaat is die zeker een vervolg gaat krijgen.


Cursussen voor onze vrijwilligers

Als De cursus 'Werken met de Motorkettingzaag’ is afgelopen weken met succes gevolgd door een tiental vrijwilligers. Het leger vrijwilligers dat daardoor op een verantwoorde manier kan bijdragen aan instandhouding en herstel van onze natuur en landschap is daarmee weer gegroeid. 

Op 22 februari is er opfristraining voor de 16 vrijwilligers die in maart 2012 de training volgden. Uiteraard gaan we nu een stapje verder: er wordt speciaal aandacht besteed aan het zagen van dik hout en hout onder spanning. De training wordt gegeven door Tree-worker Cyriel Lendfers die tekst en uitleg geeft over het groeiproces van de boom.

Juist op het moment van zagen kun je de geschiedenis van de boom goed lezen! 

Op 15 mei staat een training werken met de bosmaaier gepland.

Cursus motorkettingzagen


12 april opening wandnetwerk 

Landschapsdag bij Kasteel Kaldenbroeck 2013

 

Zaterdag 12 april is de officiële ingebruikname van het volledige en hernieuwde wandelnetwerk ‘Knopenlopen’ in Horst aan de Maas. In de daaropvolgende maand zullen er diverse gegidste wandelactiviteiten plaatsvinden waardoor we van een echte ‘wandelmaand’ kunnen spreken. Ook wordt 12 april de nieuwe wandelkaart gepresenteerd. Alle wandelaars die ons nu al benaderen voor de nieuwe kaart, nog even geduld dus.


Viewer Natuurbeheerplan Limburg

Provinciaal Natuurbeheerplan geeft de na te streven doelen weer op het gebied van natuur- bos en landschapsbeheer. Op onze site treft u op de projectenpaginaeen link aan naar de digitale viewer van het Provinciaal Natuurbeheerplan Limburg.

Let ook op de mooie luchtfoto’s die op te roepen zijn.


 

Natuurbeheerplan Limburg


 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap