Header Landschap Horst aan de Maas

Nieuwsbrief september 2016

4 september 2016

Afb. nieuwbrief website

Walk4theRoses| Bloemrijke akkerranden en Toverland | Toestand wandelroutes | Beurt voor de banken

 

Walk4theRoses

Zondag a.s. vindt de 6e editie van de Walk4theRoses plaats, een 20 km lange wandeltocht door Horst aan de Maas in de strijd tegen kanker met start en finish op het Wilhelminaplein in Horst. De opbrengsten komen tegoed aan KWF  kankerbestrijding.
 
Landschap Horst aan de Maas heeft ook dit jaar weer een mooie landschappelijke route uitgezet. Het keerpunt van de route is America, de pauze en lunchplaats na ruim 10 km is bij Aan de Drift in de Heerepeel.   
 
Onze vrijwilligers zorgen ervoor dat de route voor de 2000 wandelaars overal uitstekend te belopen is en plaatsen ook de routebewegwijzering.

 
 
 

Belangstelling om mee te wandelen?
Meer informatie en aanmelden op www.walk4theroses.nl  Of moedig de wandelaars aan tijdens hun tocht, op het bijgevoegde kaartje kunt u zien hoe de route loopt.

(klik om te vergroten)

1_Route-W4R-2016


Bloemrijke akkerranden en Toverlanden Rozenhofpad  

Landschap Horst aan de Maas is een van de partners van het project “Limburg samen voor bijen”. In het kader voeren we dit jaar verschillende deelprojecten uit. Zo zijn we samen met de gemeente gestart met een pilotproject bermbeheer om tot een meer ecologisch beheer te komen, zijn de voorbereidingen voor het aanleggen van het demo en educatieveld met een jaarrond bloeiboog bij het station Horst-Sevenum in volle gang en hebben we de proef lopen met een 9-tal bloemmengsel op verschillende grondsoorten.

2. Bombus pascuorum

 

Dit laatste verloopt minder voorspoedig dan verwacht, we hebben net zoals de landbouwteelten nogal last gehad van de overvloedige regen waardoor de opkomst van de bloemenmengsels teleurstellend is. Maar ook daar leren we van.

Toverland
Ook Toverland Attractiepark is één van de projectpartners. Toverland voert op dit moment een onderzoek uit om inzicht te verkrijgen in de huidige natuurwaarden en hoe ze deze kunnen vergroten.

De resultaten worden meegenomen in (eventuele) aanpassingen binnen de Magische Vallei, maar ook bij de inrichting en beplanting van het nieuwe themagebied dat tussen het voorjaar van 2017 en april 2018 gerealiseerd wordt. Lees hier meer.


 

Toestand wandelroutes

3_Toestand wandelroutes

De overvloedige regenval heeft er deze zomer voor gezorgd dat een aantal routes nu en dan moeilijk begaanbaar waren. Na de hoosbuien stonden ze soms volledig onder water en in de lager gelegen gebieden was de ondergrond zelfs hartje zomer nog erg modderig.

Gelukkig tonen de wandelaars begrip voor de uitzonderlijke situatie dit jaar. Doordat het regelmatig flink regent groeit het gras op en langs de paden ook flink door. Onze vrijwilligers doen er alles aan om de routes goed begaanbaar te houden en hebben extra maaibeurten ingelast. Zo wordt 75 km aan wandelpaden regelmatig gemaaid, dit jaar naar verwachting elke route minimaal 5 keer zodat er dit jaar zo’n 400 km aan maaiwerk uitgevoerd wordt! 
 Beurt voor de banken

4_Banken onderhoudOok de banken vragen om onderhoud! Afgelopen weken zijn de banken in ’t Ham en langs De Locht fietsroute opgeknapt. 
 

Een flinke schuurbeurt gevolgd door een nieuwe verflaag maakt dat ze er weer een flink aantal jaren tegen kunnen en dat je er gerust op kan gaan zitten genieten zonder de kans te lopen dat je kleding beschadigd raakt.

We zijn ook druk bezig met een inventarisatie van alle banken, picnic sets en informatieborden langs de routes. Elk element wordt gefotografeerd en de locatie vastgelegd zodat we een goed beeld krijgen wat waar staat en wie de eigenaar is want er zijn meer dan tien partijen die banken geplaatst hebben in onze gemeente. Door het daarna allemaal in te voeren in GIS krijgen we ook een goed beeld waar ze staan en waar nog witte plekken zijn. 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap