Header Landschap Horst aan de Maas

Nieuwsbrief september 2017

11 september 2017

Afb. nieuwbrief website

Poelen| Nieuwe wandelkaart | Ooijen-Wanssum en meer...

 
 

Kom ook naar de Poelen avond en veldbijeenkomst

In Nederland komen 16 verschillende amfibiesoorten (kikkers, padden, salamanders) voor en Limburg is hierin een bijzondere provincie want alle 16 soorten komen hier nog voor. 

In Horst aan de Maas zijn veel poelen aangelegd maar helaas hebben de amfibieën het ook hier moeilijk. Hun leefgebied wordt aangetast, ziektes komen steeds vaker voor en ook exoten nemen hun leefgebied in.
 
Kortom; er is nog genoeg werk in ons landschap om deze bijzondere diersoorten in stand te houden, dus niet alleen poelen aanleggen maar vooral ook de poelen goed onderhouden!

Dinsdagavond 26 september om 19.30 uur is de informatieavond en zaterdagmorgen 30 september van 8.30 tot 12.30 uur gaan we het veld in om 4 poelen te bekijken en het onderhoud te bespreken voor de poelen die zich in diverse ontwikkelstadia bevinden. Aanmelden via info@landschaphorstaandemaas.nl.

Poel


Nieuwe uitgave wandelkaart  2017

De nieuwe uitgave van de wandelkaart Horst aan de Maas is uit!

Wandelkaart uitgave 2017Een volledige update van het wandelnetwerk op basis van de nieuwste landkaart met een beschrijving van de 25 mooiste routes in Horst aan de Maas. Ook zijn nieuwe mooie routes toegevoegd!

De kaart is gedrukt op scheurvrij en waterafstotend papier en daardoor in weer en wind te gebruiken. De kaart is verkrijgbaar bij VVV/Huis van de Streek Horst aan de Maas.     


 

Ooijen-Wanssum en wandelroutes

Afzettingen wandelroute Ooijen - Stempel van de Maas

De gebiedsontwikkeling in Ooijen-Wanssum verplaatst zich steeds meer van de tekentafel naar daadwerkelijke uitvoering in het gebied. De werken in het gebied gaan ook invloed hebben op de toegankelijkheid van onze wandelroutes.

In samenwerking met de aannemer proberen wij u tijdig te informeren wanneer routes niet toegankelijk zijn. De eerste “afsluitingen” staan gepland van 11 t/m 30 september, op het kaartje is te zien om welke route het gaat.

De werkzaamheden inclusief het weer netjes maken van de weg duurt zo’n 3 dagen per locatie, maar de aannemer is afhankelijk van het weer dus is niet precies te zeggen hoe lang de afsluiting duurt. Wanneer mogelijk laat de aannemer wandelaars passeren via de berm, maar dit is wellicht niet altijd mogelijk.

Kijk voor meer informatie over de gebiedsontwikkeling in Ooijen-Wanssum op www.ooijen-wanssum.nl2600 wandelaars genieten  

Ruim 2600 wandelaars genoten tijdens de Walk4theRoses en KnopenLopen Kulinair van het mooie KnopenLopen wandelnetwerk in Horst aan de Maas.

Beide tochten van 20 en 12 km troffen prima wandelweer met op zijn tijd een mooi najaarszonnetje. Zie hieronder een impressie van Walk4theRoses.
 
 
 

Erf of perceel beplanten?

Erf en kavelbeplantingUw erf verfraaien met een landschappelijke aankleding? Of heeft u een perceel waarvan u de landschaps- en natuurwaarde wilt verhogen?

Wij helpen u verder met advies, planvorming en leveren het plantmateriaal. Dat alles tegen een vergoeding van €400.

Kijk voor meer informatie op onze website.
U kunt nog aanmelden tot 1 oktober via link belangstellingsformulier.

 

 


Bloemrijke linten bloeien!

Ook genoten van de bloemlinten? Na het verregende jaar 2016 gaat het dit jaar gelukkig een stuk beter met de bloemrijke velden en linten.

Bloemrijke akkerrand bij de MaasDe droge periode in juni was wat lastig voor de opkomst van enkele bloemsoorten maar daarna herstelden de bloemenvelden zich prima zodat bijen en insecten zich volop konden voeden. Het is belangrijk dat de bloemenlinten zo lang mogelijk blijven bloeien want juist in het najaar is er minder voedsel beschikbaar. 

Dit jaar heeft Landschap Horst aan de Maas 12 ha aan bloemenlinten en velden ingezaaid bij ruim 70 deelnemers. De helft waren kleinere percelen die door de grondgebruikers zelf ingezaaid werden, bij 35 percelen werd het inzaaien door ons machinaal gedaan. Er zijn verschillende mengsels gebruikt en door deze af te stemmen op grondsoort en teelt proberen we een maximaal resultaat te behalen. Ook de gemeente heeft een aantal braakliggende terreinen ingezaaid waardoor het bloemen-voor-insecten areaal dit jaar ruim meer dan 20 ha bedraagt! Een mooi resultaat!

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap