Header Landschap Horst aan de Maas

Oeverzwaluwwand in America

16 april 2008

aanleg oeverzwaluwwand bij De Put

Horster Landschap heeft bij de visvijver De Put in America een nestwand aangelegd voor oeverzwaluwen. De oeverzwaluw behoort in Nederland tot de bedreigde vogelsoorten en broedt in kolonies in steile, kale wanden. Een wand van één meter hoogte is al voldoende. De oeverzwaluwen graven daarin nesten van ruim een meter diepte. De wand in America is gemaakt van een speciaal leemachtig materiaal voor extra stevigheid. Behalve voor oeverzwaluwen, is de wand ook zeer geschikt als broedplaats voor ijsvogels. In de jaren zestig telde Nederland nog ruim 25.000 oeverzwaluwpaartjes. Door onder meer het verlies aan geschikte broedplaatsen nam dat aantal af tot nog maar 3500 paartjes in de jaren tachtig. Door initiatieven zoals nu in America, is het aantal sindsdien weer langzaam toegenomen tot ongeveer 12.000 paartjes.Ook in deze regio komt de oeverzwaluw weer met enige regelmaat voor. Vaak zie je dat ze nestelen bij zandafgravingen of in zanddepots. Omdat het dan meestal om tijdelijke zandwanden gaat, geeft dit vaak problemen. De speciaal geprepareerde wand in America heeft daarom een grote kans op succes als broedplaats voor de oeverzwaluw. Oeverzwaluwen zijn trouw aan hun nestplaats. Als ze de wand in America eenmaal hebben gevonden zullen ze er ook elk jaar weer terugkeren. De oeverzwaluw overwintert in Afrika en verblijft van maart tot eind september in ons land. De broedperiode ligt tussen half april en augustus. In die periode kunnen ze twee legsels groot brengen. (klik op de foto voor een vergroting)

oeverzwaluw

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap