Staties kruisweg

Staties kruisweg

Tienray

In 1910 werd een begin gemaakt met de inrichting van een buitenkruisweg met 13 staties in de vorm van kapelletjes. Die ligt in het park Over de Beek, loopt verder via de Burgemeester van den Berghlaan en eindigt in de kerk met het beeld van de Piëta. Na een grote restauratie is het park in 2015 opnieuw geopend.

Kruisweg Tienray

Pastoor Jonkheer Aegon Von Bönninghausen nam omstreeks 1910 het initiatief om een kruisweg aan te leggen buiten de kerk van Tienray om de kerk extra cachet te geven als bedevaartsoord. Het betreft een reeks van kapelletjes met kruiswegstaties, die begint in het park Over de Beek, vervolgens verder gaat via de Burgemeester van den Berghlaan en eindigt achter in de kerk met het beeld van de Piëta. Hoewel de kapelletjes op elkaar lijken, zijn ze allemaal verschillend. De reliëfs zijn vervaardigd in het atelier van Carl Walter in Trier. De kapelletjes zijn ontworpen door architect Caspar Franssen uit Roermond en hebben alle een andere vorm. Ze zijn gebouwd door aannemer Jean Derikx uit Roggel. Bij enkele staties staat de milde gever vermeld.

Omstreeks 1933 werd als onderdeel van de route een nieuw stenen bruggetje over de Molenbeek gebouwd. Op het bruggetje kwam een beeld van Johannes Nepomuk te staan. Hij is de patroonheilige van de biechtvaders en van de bruggen.

In de periode 1996 - 2005 heeft een grote restauratie plaatsgevonden door een vijftigtal vrijwilligers. De leerlingen van het Bouw Opleiding Centrum uit Horst hebben de nieuwe kapelletjes gebouwd onder leiding van gepensioneerde vaklui. Diverse reliëfs zijn vernieuwd in de Kunst Werkplaats in Venray en gebakken in de ovens van steenfabriek Sint Joris in Beesel.

Er werd ook een nieuwe houten brug gebouwd en een eveneens nieuw beeld van Johannes Nepomuk geplaatst. Het oude was in de oorlog verloren gegaan.

Alle mooie en interessante plekken