Boom van het jaar 2022 van PGL in Sevenum

Boom van het jaar 2022

 

Het Pomologisch Genootschap Limburg (PGL) nodigt u graag uit voor de prijsuitreiking van de boom van het jaar 2022. Wij heten u 4 september van harte welkom op de boerderij aan de Molenveldweg 66 te Sevenum.
Door afgelopen winter nog wat speurwerk verricht te hebben, vermoeden wij nog een Zaerums Striepke gevonden te hebben uit de jaren dertig. Het verhaal gaat dat de oorspronkelijke bewoner van deze boerderij het enten van fruitbomen al vroeg als hobby uitvoerde.
Hier staan wij even stil bij de oudste Zaerums Striepke waarna wij welkom zijn op de boerderij van Jo Geurts in Sevenum, Op den Bergen 10.
U kunt dan kennis maken met de fruitteelt op een keuter boerderij zoals deze in de jaren van begin de vorige eeuw heel lang een welkome bron, van zowel voedsel als extra inkomen was in Limburg. Allemaal hadden ze wel een huisweitje waarin behalve een koe of een paar geiten- voor melk een vlees- waar ook een paar fruitbomen stonden.
Een van de fruitbomen in deze regio was het Zaerums Striepke appel. Deze appel was bijna verdwenen in het agrarisch cultuurlandschap maar in 2007 heeft de Groengroep in Sevenum het laatste exemplaar nog teruggevonden in de boomgaard bij de toen 85-jarige Lei Draak in Kronenberg. In een holte van de boom nestelde nog een paartje steenuilen met jongen. Mede door het initiatief van de Groengroep en Heemkundevereniging heeft deze boom, voor zijn afsterven, voor vele nieuwe nakomen gezorgd en worden er ieder jaar zo’n 25 laag- en of hoogstambomen aangeplant in de regio.
U bent van harte welkom bij Jo, waar hij, uitstervend ras, tijdens de koffie met vlaai/lunch en onder het genot van een drankje, ons mee zal nemen in zijn verhalen en anekdotes in de tijd van toen.