Apostelwoning Ericaweg 6

Apostelwoning Ericaweg 6

Griendtsveen

Plaats: Ericaweg 6, Griendtsveen
Bouwjaar: 1900

Vrijstaand woonhuis gebouwd voor het stafpersoneel van de firma Van der Griendt.

De firma Van der Griendt was verantwoordelijk voor de turfstrooiselwinning in en rond Griendtsveen. Van de oorspronkelijk 12 woningen resteren nog 10 woningen. Slechts vier van deze tien panden verkeren in redelijk gave staat. De panden werden omstreeks 1900 gebouwd in de stijl van het traditionalisme met elementen van de Engelse landhuisstijl. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect L. Kooken uit Eindhoven. 

De basis van het ontwerp is een L-vormig grondplan. 
Dit pand vormt hierop een variatie. Het pand telt een bouwlaag plus dakverdieping en wordt afgedekt met afgewolfde zadeldaken met betonpannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hout. 
Gecementeerde plint. Rechthoekige houten vensters en deuren. 
Bovenlichten met kleine roedeverdeling. Linkerdeel voorgevel vooruitspringend met in de eerste bouwlaag een rechthoekig houten venster. Gecementeerde dorpelsteen. Vooruitspringend geveldeel uitlopend in een topgevel met houten beschot met hierin een klein dubbel venster. 
Dak met overstek. Rechterdeel voorgevel iets terugliggend onder een luifelvormig doorlopend dakgedeelte. De luifel rust op vier houten kolommen. In het linkerdeel van het terugliggend gevel de rechthoekige houten voordeur met bovenlicht. De voordeur is authentiek. Het venster rechts van de deur is eveneens authentiek en heeft een bovenlicht met roedeverdeling en houten luiken. Rechterzijgevel met in de eerste bouwlaag een rechthoekig houten venster met authentiek kozijn en met gebogen strek. Rechterzijgevel loopt uit in een topgevel met houten beschot met hierin een klein dubbel venster. In de zijgevel van de uitbouw aan de achtergevel een klein rechthoekig venster voorzien van een rolluik. 
Linkerzijgevel met een authentiek rechthoekig houten venster met bovenlicht met roedeverdleing. Houten luiken. Links van het venster een geprofileerd schoorsteenkanaal. In het linker geveldeel een rechthoekig keldervenster. 
Aan het linkerdeel van de achtergevel een uitbouw in een bouwlaag met lessenaarsdak. In de achtergevel van deze uitbouw een rechthoekig venster voorzien van een rolluik. In de woonhuisachtergevel aan de rechterzijde een rechthoekig venster met luiken. Ook dit venster is voorzien van een rolluik. In de oksel van de woonhuisachtergevel en de uitbouw staat een houten aanbouwtje. 
De structuur van het interieur is in hoge mate in tact hetgeen blijkt uit de situering van gang, trappenhuis en kamers. 

Waardering 
De voormalige stafwoning aan de Ericaweg 6 bezit cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de huisvesting van het personeel van een firma voor de fabricage van turfstrooisel. De woning bezit architectuurhistorische waarde wegens de toegepaste bouwstijl en de ornamentiek. Ensemblewaarde bezit deze stafwoning als onderdeel van een groter complex woningen gebouwd volgens een bepaalde opzet, van oorspronkelijk twee maal zes woningen, op korte afstand van de villa van de direkteur van de firma Van der Griendt. 

De woning is van algemeen belang op grond van de hoge mate van cultuurhistorische en architectuurhistorische zeldzaamheid en de gaafheid.
 

Alle mooie en interessante plekken