10d

Toegankelijke gewasvelden


Leren over voedselproductie

In samenwerking met diverse ondernemers uit de regio willen wij gewasvelden met oude en regionale teelten toegankelijk maken voor het grotere publiek. Basisschoolleerlingen, maar ook inwoners en bezoekers van onze streek, kunnen de gewasvelden onder begeleiding van gidsen bezoeken.


Deelnemers kunnen zien hoe de gewassen geteeld worden, maar ook zelf de gewassen en producten oogsten en ervaren welke voedselproducten de gewassen opleveren. Zo willen we de lokale en regionale voedselproductie zichtbaar maken.

 


Workshops voor basisscholen

Voor schoolkinderen zijn er in samenwerking met De Locht in Melderslo en De Vrije Akker in Lottum, specifieke workshops ontwikkeld.

Bij De Locht wordt stroop gemaakt van suikerbieten en appels. Kinderen berekenen eerst zelf de juiste hoeveelheden, voordat ze op pad gaan om de ingrediënten te verzamelen.
 Werkblad Stroop maken - De Locht 

De bieten worden van het land gehaald, de appels kopen ze aan de veilingklok. In een circuit gaan kinderen aan de slag met verschillende opdrachten. Zo leren ze over het hele proces van het maken van stroop, zoals boeren dit vroeger in onze streek deden.

Bij de Vrije Akker gaan kinderen zelf in de tuin werken en bijvoorbeeld kruiden verzamelen. Hiervan wordt dan lekkere kruidensoep of –thee gemaakt. Ook is er de mogelijkheid om een speurtocht door de verschillende gewasvelden te doen. In het najaar organiseert de Vrije Akker een pompoenenfeest, waarbij kinderen hun eigen pompoenlampion gaan maken.

 


Meer informatie tijdens het fietsen of wandelen

Ook bij de gewasvelden langs onze fiets- en wandelroutes kunt u meer leren over de voedselproductie. Als u de Staakbonenroute gaat fietsen bijvoorbeeld, kunt u even pauzeren bij de informatiekiosk. Daar kunt u alles lezen over de Staakbonen en de verschillende teeltseizoenen. 

De Staakbonenroute leidt u bovendien, net als de Peel-heideroute, langs de molen Eendracht Maakt Macht in Meterik. Hier wordt het project van Grond tot Mond uitgevoerd, waarbij school-

klassen en andere belangstellenden in en rondom de molen de gehele voedselketen van granen beleven. Van boer naar molenaar naar bakker.

Molen Eendracht Maakt Macht te Meterik


 

Groei staakbonenplantInteressante stop op de Staakbonenroute: de informatiekiosk

De staakbonenkiosk in HegelsomStaakbonen

 

 

Website door Forwart sitemap