H Donatuskapel

H Donatuskapel

De kapel, van baksteen in spouwmuur opgetrokken, heeft een leien dak. De voorgevel is een trapgeveltje waarin een deur met spitsboog. Bovenop staat een metalen kruis. In de linker zijgevel bevindt zich een ellipsvormig raampje.

Kronenberg

Plaats: Aan landweg tegenover Heesbeemden 10, Kronenberg
Bouwjaar: 1926

Beschrijving: De kapel, van baksteen in spouwmuur opgetrokken, heeft een leien dak. De voorgevel is een trapgeveltje waarin een deur met spitsboog. Bovenop staat een metalen kruis. In de linker zijgevel bevindt zich een ellipsvormig raampje.
Gegevens voor zover bekend:
De kapel werd in 1926 gebouwd door de inwonende, ongetrouwde oom Frans Wijnen, gelijktijdig met de bouw van de boerderij van Jan Wijnen, gelegen Heesbeemden 10. Een poosje daarvoor was de bliksem vlak hij hem ingeslagen toen hij op het land aan het werk was. Hij was een zeer godsdienstig man en liet de kapel bouwen ter ere van de Heilige Donatus om beschermd te blijven tegen natuurgeweld en onweer.
In de jaren zeventig is het beeld, dat beschadigd was, hersteld door oud-onderwijzer (meester) Verheijen. In die jaren is ook het dak en de binnenkant van de kapel opgeknapt.
 

Alle mooie en interessante plekken