H. Apolloniakapel

H. Apolloniakapel

De voorgevel is met vijf toppen bezet. Het metselwerk in de voorgevel is uitgevoerd in het zgn. vlechtwerk. De open toegang wordt geaccentueerd door vooruit springende gemetselde pilaren met verzwaarde voeten.

Kronenberg

Plaats: Renkensstraat, Kronenberg
Bouwjaar: 1852; herbouwd in 1980

Beschrijving: 
De voorgevel is met vijf toppen bezet. Het metselwerk in de voorgevel is uitgevoerd in het zgn. vlechtwerk. De open toegang wordt geaccentueerd door vooruit springende gemetselde pilaren met verzwaarde voeten. Boven de toegang en tussen de pilaren is in drie lagen een fraaie profiellijst aangebracht. In het binnenste bevindt zich een booggewelf. Onder de daklijst bevinden zich muizentanden. Op de topgevel staat een smeedijzeren kruis. De uitmetseling links en rechts in de voorgevel geven het geheel een bijzonder karakter. In de zijgevel bevinden zich twee gemetselde halfronde raampjes. De ingang van de kapel is gemaakt in een segmentboog met een sluitsteen voorzien van het jaartal 1852. Naast het jaartal treffen we ook de initialen M G A aan. Het zijn de initialen van Maria Gertrudis Aerts. Zij werd in 1825 geboren als dochter van Reinier Aerts en Gertrui Jansen. Dit echtpaar bewoonde de boerderij "van Ass", vlakbij de kapel. Hun dochter overleed in 1852. Ze was toen 27 jaar. De kapel werd vermoedelijk in dat jaar gebouwd door de ouders van Maria, ter nagedachtenis aan hun oudste dochter. Het dak is met leien gedekt, zadeldak type. Op de vloer bevinden zich geglazuurde splijttegels. De binnenzijde heeft gestukadoorde wanden met houten plafond. Het beeld is van gips. De Heilige Apollonia heeft een tang in de hand.
In 1980 verkeerde de kapel in een zeer slechte staat. Dit was vooral te wijten aan de situatie ter plaatse. De kapel lag namelijk in een laagte, wat vochtproblemen meebracht. Dit vormde aanleiding voor de Stichting om de - oude kapel in te meten en af te breken. 71llee jaar later vond de herbouw plaats, echter niet op dezelfde locatie. Gekozen werd voor een betere en hogere plaats vlak bij de oude plek. De nieuwe kapel is identiek aan de oude.
Gegevens voor zover bekend:
Vooral in het verleden bezochten veel mensen met kiespijn de kapel om daar voor genezing tot de Heilige Apollonia te bidden.
 

Alle mooie en interessante plekken