Heilige Familiekapel

Heilige Familiekapel

Lottum

Plaats: Houthuizerweg Lottum
Bouwjaar: 1947

De kapel is in 1947 uit dankbaarheid gebouwd door bewoners van het gehucht Houthuizen. De buurtschap had namelijk ongedeerd de oorlog overleefd. De kapel is overdag altijd open en ligt langs het Pieterpad in een mooi natuurgebied.

De kapel is gebouwd door de bewoners van Houthuizen, het oudste gehucht van Lottum, uit dankbaarheid dat in de buurt door het oorlogsgeweld geen enkele dode of gewonde is gevallen. Zij is ingezegend op 2 mei 1948.

In een nis boven de deur is een beeld geplaatst van de Heilige Familie: Jozef, Maria en Jezus. De kapel staat zo als het ware onder bescherming van de Heilige Familie. De Heilige Familie is ook een katholieke lekenbroederschap, gesticht door Henri Belletable. Hij was in 1844 in de tijd van de industriële revolutie de oprichter ervan. Doel van deze broederschap was het terugbrengen van de harmonie in gezinnen, beteugeling van drankmisbruik en betere werkomstandigheden van de arbeiders in de industrie.

De kapel heeft een eigen bestuur en vrijwilligers die zorgen voor het onderhoud en de versiering van kapel en omgeving. In mei en in oktober wordt er op zondagmiddag de rozenkrans gebeden. 

Alle mooie en interessante plekken