H. Hartkapel Steeg 36

H. Hartkapel Steeg 36

Sevenum

Plaats: Steeg 36, Sevenum
Bouwjaar: 1910

Deze kapel werd in 1910 gebouwd door Petran Baeten. In 1991/1992 is hij gerestaureerd toen de weg werd verbreed. In 1995 is de kapel door de familie Lucassen aan de Stichting Kruisen en Kapellen Sevenum geschonken.

De kapel heeft een houten plafond en spouwmuren. Het dak is een half schilddak en afgedekt met leisteen. Achter op het dak is een vaantje geplaatst, met het jaartal 1910. De kapel is omgeven door een ijzeren hek. 

Het is een in kruisverband gemetselde kapel met rode vormbakstenen. De omlijstingen van deur en ramen zijn uitgevoerd in lichte stenen. Ook zijn de gevels versierd met lichtkleurig metselwerk. In de zijgevels is een ruitvorm aangebracht, in de achtergevel een kruis. Onder de dakrand bevindt zich een muizentand in twee kleuren. Boven op de voorgevel (trapgevel) staat een smeedijzeren kruis. De ingang heeft een segmentboog en een hardstenen dorpel. Boven de ingang is een nis aangebracht, waarin zich achter glas een crucifix met 2 beeldjes van heiligen bevinden. Boven de nis is een halfrondboog gemaakt, in de zijgevel een ellipsvormig raampje. Ook in de kapel is een nis aangebracht. In die 60 cm diepe nis is achter een hekwerk een 80 cm hoog H. Hartbeeld opgesteld. Daaronder is de tekst aangebracht: ALLERHEILIGSTE HART VAN JEZUS ONTFERM U ONZER

Op de Novaele Tienden kaart van 1745 staat op deze plek een kapelletje ingetekend. In de bijbehorende legger wordt het echter niet vermeld.

Alle mooie en interessante plekken