Hagelkruis

Hagelkruis

Sevenum

Plaats: Splitsing Maasbreeseweg-Krommeweg, Sevenum
Jaar van plaatsing: Tweede helft 19e eeuw

Dit kruis werd medio 19e eeuw opgericht als "hagelkruis". Het oorspronkelijke houten corpus uit de 17e eeuw bevindt zich vanwege zijn monumentale waarde momenteel in het verzorgingshuis Sevenheym. Het is vervangen door een gegoten tinnen replica.

Een dergelijk kruis werd toentertijd geplaatst om bescherming van het gewas af te bidden tegen hagel en ander natuurlijk onheil. Het kreeg dan een plaats temidden van de akkervelden, meestal langs een veldweg. Volgens oude kaarten van Sevenum uit 1745 waren er drie van die kruisen. Er stond er een op het "Groote veldt" bij de kruisboom, een tweede was geplaatst op het "Tongerlosche veldt" en de derde stond aan de veldweg naar Maasbree ter hoogte van het pand Maasbreeseweg 20. Om welke reden het oorspronkelijke hagelkruis is verplaatst naar de huidige locatie aan de Krommeweg is niet bekend. Het kruis is nu gericht op de kerk. In 1999 werd het corpus onherstelbaar beschadigd: beide benen en armen werden afgebroken. Het corpus moest worden vervangen.

De scheiding tussen de oude akkervelden "het Sondertse veldt" en het "Luttelse veldt" werd vroeger gevormd door een zandweg naar Maasbree: de huidige Maasbreeseweg. Op de plaats waar de Krommeweg aansluit op de Maasbreeseweg staat dit veldkruis. Bij het kruis staat een fraaie, oude lindeboom.

Mogelijk heeft dit hagelkruis vroeger bij de boerderij gestaan, die plaats heeft moeten maken voor de bouw van het klooster aan de Maasbreeseweg. In 1540 worden al percelen vermeld, die gelegen zijn bij het hagelkruis op het Luttelseveld. Wanneer het hagelkruis inderdaad op die plek heeft gestaan, dan dateert het kruis uit de 16e eeuw. Dit kruis werd medio 19e eeuw opgericht door de familie Vorstermans (in de volksmond Metselers) uit de Vinkepas.
 

Alle mooie en interessante plekken