Herdenkingskei Hoeymakers

Herdenkingskei Hoeymakers

Kronenberg

Plaats: Bedelaarspad, Kronenberg
Jaar van oprichting: 1984

Dit bos was in de Tweede Wereldoorlog een haard van verzet. De jonge Jeu Hoeijmakers die hier vlakbij woonde en een paar kameraden ondersteunden van hieruit fanatiek het regionale verzet tegen de bezetters.

Ze sliepen op houten bedden, verstopten onderduikers, hielden er gevangenen en organiseerden sabotageacties. Terwijl de bevrijders aan de andere kant van de Peel naderden, hielden de Duitsers op zondag 8 oktober een razzia in de kerken van onder meer Sevenum en Kronenberg.

Veel mannen en jongens werden meegenomen voor dwangarbeid in Duitsland. Daarbij ook vader Hoeijmakers, twee zoons en twee schoonzoons. Op dezelfde dag werden Jeu en zeven andere mannen uit de buurt verrast door een Duitse patrouille van vier soldaten.

Jeu was verkleed als vrouw en werd in eerste instantie met rust gelaten. Maar in zijn jeugdige overmoed en verbondenheid met zijn kameraden deed hij nog een aanbod.

“Jongens, als jullie nog wat nodig hebben, zeg het dan maar. Dan ga ik het thuis nog halen.” Dat waren zijn laatste woorden van dienstbaarheid. Zijn hoofddoek werd naar achteren getrokken en genadeloos werd hij ter plekke doodgeschoten. Vader Hoeijmakers zou niet terugkomen uit Duitsland. Het bericht over de dood van zijn zoon heeft hem waarschijnlijk nooit meer bereikt. Voor Jeu in het bijzonder, maar ook voor zijn vader en anderen uit deze buurt die vielen tijdens de bezetting is deze steen geplaatst.

Alle mooie en interessante plekken