Herdenkingskruis

Herdenkingskruis

Dit kruis op het kerkhof is ter nagedachtenis aan 21 oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

America

Plaats: kerkhof America
Jaar van oprichting: kort na de oorlog

Dit kruis op het kerkhof is ter nagedachtenis aan 21 oorlogsslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.

De familie Delissen bijvoorbeeld is met 6 personen omgekomen bij het geallieerde bombardement van 12-10-1944. Op een jongetje van 5 jaar na zijn al deze familieleden in 1 klap omgekomen.

Ten gevolge van datzelfde bombardement zijn ook C. van de Coelen, F. Vervoort-Derix, L. Wijnhoven-Van Ooijen en G. Schoeber omgekomen.

M. Cleven is op 17-06-1945 verongelukt bij het opruimen van een tankmijn en M. van Heugten zou op 13-10-1944 ook op een mijn zijn gelopen.

L. Verheijen (KNIL militair 26 jaar oud) is  op 18-04-1943 omgekomen in Rhin Tin, Thailand bij de aanleg van de Birma Spoorlijn.

Gerard Smulders is gefusilleerd in Vught op 19-8-1944 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945) begon op 17-9-1944 operatie ‘Market Garden’. Dit was de geplande cirkelvormige aanval op het Ruhrgebied en Noord-Duitsland door de geallieerden op de Duitsers via de bruggen over het Wilhelminakanaal (Son), Zuid-Willemsvaart (Eindhoven), Maas (Grave), Waal (Nijmegen) en Rijn (Arnhem). Tien dagen later, op 26-9-1944 kwam de verovering tot stilstand bij Arnhem. De brug over de Rijn bij deze stad bleek een brug te ver. 

Hoe verder voor de geallieerden? Om de corridor tot Nijmegen open te houden en het “bruggehoofd” Venlo op te ruimen – lees: het blokkeren van de veren en de brug bij Venlo over de Maas, voor de Duitse soldaten – moest het gebied tussen Overloon, Venray en Venlo tot de Maas opgeruimd worden. Dit werd gedaan tijdens operatie ‘Constellation’ die op 12-10-1944 begon. Op deze dag werden Venray, Horst, America en Sevenum gebombardeerd door de geallieerden. Horst was een verkeersknooppunt. Doel: aanvoerroutes van de Duitsers naar het frontgebied onbegaanbaar te maken waarbij zij het vooral gemunt hadden op kruispunten, bruggen en ook kerktorens. In Horst en America vielen hierbij tientallen dodelijke slachtoffers en de materiële schade was zeer groot.

Bronnen: Hay Mulders, Heemkundevereniging America, Thei Hesen, Horst, het boekje Vergaete dudde dat noëjts miër van H. Hesen en Th. Janssen en de site van: Geschiedenis Melderslo.

Meer informatie

Alle mooie en interessante plekken