Herdenkingsmonument Hoeve Rust Roest

Herdenkingsmonument Hoeve Rust Roest

Sevenum

Dorperdijk 19, Sevenum 
Ontwerper: Ruud van der Beele
Onthulling: oktober 2019

Herdenkingsmonument Hoeve ‘Rust Roest’ herinnert aan de gelijknamige onderduikboerderij en de twee Nederlandse slachtoffers die hier in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

Het monument.

Vorm en materiaal
Herdenkingsmonument Hoeve ‘Rust Roest’ in Sevenum (gemeente Horst aan de Maas) bestaat uit verschillende onderdelen. Een boog vervaardigd uit de originele steunberen van het dak van de schuur van de hoeve met daarop de naam van de hoeve. Hierop is een stalen plaat in de vorm van een wolk aangebracht met de namen van de slachtoffers. Deze wolk is ook aangebracht op de grond en valt op 20 september samen met de wolk op de boog. Rechts op het monument bevindt zich een plaat die de silhouetten van verzetsleden en onderduikers verbeeldt. Op deze plaat is tekst aangebracht. Aan beide zeiden van de spanningsboog zijn gedenkbanken aangebracht. Ook bevindt zich naast het monument een vlaggenmast.

Tekst
De tekst op het monument luidt:
’75 JAAR
ONDERDUIKERSADRES
SEVENUM.’

Symboliek
De boog van het monument symboliseert een spanningsboog.

De geschiedenis.

Herdenkingsmonument Hoeve ‘Rust Roest’ herinnert aan de onderduikboerderij en de twee Nederlandse slachtoffers  die hier in de Tweede Wereldoorlog om het leven zijn gekomen.

De namen van de slachtoffers luiden:
Simon Groot, Simon Groot.

Gedurende de oorlog bood de hoeve ‘Rust Roest’ onderdak aan vele verzetsstrijders en onderduikers. Een bekende onderduiker was voormalig minister-president Jan de Quay. Tussen de grootschalige graanopslag hielden ze zich verstopt. Op 20 september 1944 kwam het echter tot een confrontatie tussen plunderende Duitsers en het verzet. Er ontstond een vuurgevecht. Twee leden van de familie Groot, de eigenaar van de boerderij, kwamen om het leven. Ook stierven er drie Duitse soldaten.

Na de oorlog bracht Koningin Wilhelmina een bezoek aan de hoeve. Ze toonde haar medeleven en bedankte mevrouw Groot en familie voor hun verzetswerk. Dit gebeurde in de beste kamer van de hoeve. Ook Jan de Quay was hierbij in onderduikerskloffie aanwezig.

Oprichting
Het monument is tot stand gekomen op initiatief van Heemkunde Vereniging Sevenum.

Onthulling
Het monument is onthuld in oktober 2019.

Bron: Heemkundevereniging Sevenum

 

Alle mooie en interessante plekken