Landgoed het Gebroken Slot

Landgoed het Gebroken Slot

Kasteel Grubbenvorst is rond 1300 gebouwd en is tot driemaal toe verwoest, de laatste keer door de Duitsers in 1944. Het wordt daarom al eeuwen Het Gebroken Slot genoemd. Het maakt onderdeel uit van een landgoed, dat deels is opengesteld voor publiek.

Grubbenvorst

Plaats: Venloseweg bij 71, Grubbenvorst
Bouwperiode: in fases vanaf circa 1300

Het maakt tegenwoordig onderdeel uit van Landgoed het Gebroken Slot, dat circa 5,5 hectare groot is. Van noord naar zuid bevindt zich op het terrein een heuvel met de ruïne van het oude kasteel, een monumentaal pand uit 1648 en daaraan vast een grote carrévormige hoeve. Op het landgoed bevinden zich ook gastenverblijven. Het ligt op een heuvel  in een buitenbocht van de Maas, waar de Everlose beek in de Maas uitmondt. De burcht ligt ingeklemd tussen de Maas en die beek.

Iets ten zuiden van de kasteelhoeve ligt een fraaie watermolen. Die molen hoorde vroeger bij het kasteel, maar is thans in gebruik als particulier woonhuis en niet toegankelijk. Tijdens een wandeling over het landgoed kun je de molen zien. De Slottermolen is een voormalige middenslag-watermolen en ligt aan een vijver, die onder de molen door in verbinding staat met de Everlose beek. De huidige molen is gebouwd in 1849, maar het maalgedeelte stamt uit de veertiende eeuw. De molen deed lang dienst als graan- en oliemolen. In 1966 is hij tot woonhuis verbouwd. Tegenwoordig wekt de molen op beperkte schaal elektriciteit op.

Het natuurgebied rondom het Gebroken Slot heeft bijzondere kenmerken. Het is van oorsprong een groot gebied, dat thans door de Venloseweg wordt doorsneden. De weg ligt ongeveer op de grens van het laagterras van het Maasdal. De overgang van de stuifduinheuvels naar de lage, relatief vlakke gronden langs de Maas is duidelijk zichtbaar. In het lagere deel stroomt de Everlose beek door een elzenbroekbos. Het is een vochtig gebied, waardoor een aantal zeldzame planten, zoals de goud veil, zich hier thuis voelt.

Klik voor meer info over het Gebroken Slot op onderstaande link:

Meer informatie

Alle mooie en interessante plekken