Kerkhof

De gaaf bewaarde poort is ontworpen door de bekende architect Cuypers, in combinatie met de vorige kerk uit 1880. Het is een gemeentelijk monument.

Sevenum

Ingang kerkhof 
Plaats: Raadhuisplein
Bouwjaar:1880, gebouwd door architect Cuypers

Historische beschrijving:

De vergroting van de oude parochiekerk in 1879 nam een groot gedeelte van het oude kerkhof in beslag. Dit betekende het einde van het kerkhof dat sinds mensenheugenis rondom de kerk had gelegen. In 1878 kocht het kerkbestuur enkele percelen grond, gelegen achter de kerk. De totale oppervlakte bedroeg 3020 m2. Rondom dit nieuwe kerkhof uit 1880 werden muren aangebracht met deze zeer fraaie toegangspoort.
Het ontwerp hoorde ongetwijfeld tot de opdracht van de bekende architect Cuypers uit Roermond (later Amsterdam), samen met de bouw van de kerk.
In 1912 volgde een uitbreiding van het kerkhof met ca. 30 are. Dit nieuwe deel werd ook ommuurd.
Langs het pad naar deze poort en het kerkhof staan een aantal oude grafkruisen. Deze staan (nog) niet op de gemeentelijke monumentenlijst, al zouden enkele daarvoor wel in aanmerking kunnen komen.
Op het kerkhof staat een kapel met fraaie schilderingen van kunstenaar Smeets. Deze is gebouwd in 1880.

Bouwkundige beschrijving:

De in 1880 gebouwde kerkhofpoort, opgenomen in de kerkhofmuur, is opgetrokken in roodbruine handvormsteen, gemetseld in kruisverband. De bovenzijde van de poort is trapvormig, de binnenzijde daarvan heeft de vorm van een spitsboog. In de rollaag hiervan zijn drie mergelblokken verwerkt als aanzet- en sluitstenen. Op de sluitsteen van de boog staat het jaartal 1880.
In de hardstenen plaat boven de doorgang is een kruis ingemetseld met de tekst: Mijn Jezus, Barmhartigheid.
In de doorgang fungeert een fraaie smeedijzeren poort ter afsluiting, waarin kruisbloemmotieven zijn verwerkt.

Alle mooie en interessante plekken