Kasteelruïne Huys ter Horst

Kasteelruïne Huys ter Horst

Horst

Plaats: Kasteellaan 2, Horst
Bouwperiode: in fases vanaf circa 1300

Midden in de Kasteelse Bossen liggen de omgrachte overblijfselen van het kasteel van Horst. In en rond het deels gerestaureerde complex worden tegenwoordig regelmatig evenementen georganiseerd.

Kasteel Huys ter Horst heeft een rijke historie die teruggaat tot de 13e eeuw. Begonnen als (vlucht)burcht met donjon (woontoren) is het in de loop der tijd uitgegroeid tot een volwassen H-vormig kasteel met voorburcht, Hof ter Binnen, tiendschuur en grachten rondom. Van militair bouwwerk, de burcht, heeft het gebouw zich later ontwikkeld tot een idyllisch woonkasteel voor de rijke adel. Wegens gebrek aan geld heeft de toenmalige eigenaar het kasteel in de eerste helft van de 19e eeuw als bouwmateriaal steen voor steen verkocht. De ruïne die overbleef is na de Tweede Wereldoorlog in eigendom gekomen van de gemeente Horst aan de Maas. Eind 20e eeuw hebben vrijwilligers, verenigd in de Stichting Kas­teel Huys ter Horst, een aanvang gemaakt met de herbouw van delen van het kasteel conform historische schilderijen.

Van april tot en met september is het kasteel iedere eerste zondag van de maand geopend voor publiek en rondleidingen zijn het hele jaar op aanvraag te boeken. 

Houd er rekening mee dat het terrein van Kasteel Huys ter Horst niet overal goed begaanbaar is. Denk aan ongelijke loopoppervlaktes, trappen en treden.

Klik voor meer info over o.a. de geschiedenis, kunstschatten, bijbehorende molens en boerderijen, landschap, huidig gebruik en mogelijke evenementen op onderstaande link:

Meer informatie

Alle mooie en interessante plekken