Lancaster monument

Lancaster monument

Meerlo

Ontwerpers: Jos Poels (kast) en Arnold Holl (grafisch ontwerp)
Plaats: Heesweg 10, Meerlo
Jaar van oprichting: 2008

Dit monument herdenkt de bemanning van de Lancaster LM 465 LS-U van No. 15 Squadron, die hier neerstortte in de nacht van 12 op 13 juni 1944.

Het 'Lancaster-monument' in Meerlo (gemeente Meerlo-Wanssum) is een aluminium plaat, afkomstig van de neergestorte bommenwerper. Hierop zijn een tekst, de namen van de slachtoffers en een afbeelding van het toestel aangebracht. De plaat is in een weersbestendige kast geplaatst.

Het monument bevindt zich in de tuin van de familie Van de Winkel aan de Heesweg te Meerlo. Het is opgericht ter nagedachtenis aan de Britse bemanning van een Lancaster bommenwerper die hier in de nacht van 12 op 13 juni neerstortte, na aangevallen te zijn door een Duitse nachtjager. 

Zes van de zeven bemanningsleden kwamen hierbij om het leven, te weten: de Amerikaanse piloot Carl Thompson (27 jaar), de Canadese navigator Roderick McMillan (25 jaar), de Canadese bommenrichter Ronald Lemky (23 jaar), de Engelse koepelschutter Tom Stubbs (20 jaar), de Engelse bordwerktuigkundige Duke Pelham (20 jaar) en staartschutter Dick Mobbs (20 jaar). De 21-jarige Britse radiotelegrafist Jack Trend overleefde de crash.

De Lancaster LM 465 LS-U van het 15de Squadron van de R.A.F. kreeg opdracht deel te nemen aan een aanval op de Nordstern Synthetische Olieraffinaderij in Gelsenkirchen. De zevenkoppige bemanning vertrok op 12 juni om 23.15 vanuit de vliegbasis Mildenhall in het Engelse Suffolk en zette koers richting de Nederlandse kust. Alles verliep voorspoedig, tot het toestel rond 01.00 plotseling werd aangevallen door een Duitse nachtjager. De binnen stuurboordmotor en het middelste gedeelte van de romp van het toestel waren dusdanig beschadigd, dat piloot Carl Thompson het bevel gaf het vliegtuig te verlaten. De Lancaster stortte kort daarop neer op een stuk landbouwgrond vlakbij het Limburgse Meerlo. Zes van de zeven bemanningsleden overleefden het niet; hun lichamen zijn geborgen en overgebracht naar de R.K. Begraafplaats te Venlo. Radiotelegrafist Jack Trend wist zichzelf in veiligheid te brengen bij de dichtstbijzijnde hoeve. Daar kreeg hij hulp van het plaatselijke verzet. Vijf dagen later kon hij terugkeren naar zijn basis in Engeland. Na de bevrijding zijn de stoffelijke overschotten van de slachtoffers herbegraven op de Britse Militaire oorlogsbegraafplaats Jonkerbos bij Nijmegen.

Op initiatief van de familie Van de Winkel-Vissers hebben de heren Ad van Zandvoort, Arnold Holl en René Poels zich in een comité verenigd, met het doel een blijvende herinnering aan deze gebeurtenis te realiseren. De gemeenschap Meerlo bewijst volgens hen met de oprichting van dit monument niet alleen Jack Trend en de familieleden van de omgekomen soldaten een grote dienst, maar ook alle andere in de gemeente gesneuvelde bevrijders. ‘Zij waagden hun leven voor onze vrijheid. Het onthullen van dit monument is een gebaar van onze generatie aan hen die de oorlog niet overleefden’, aldus het comité.

Het monument is onthuld op 7 juni 2008 door RAF-oorlogsveteraan Jack Trend. Deze ijverde al een aantal jaren voor de oprichting van een gedenkteken. Bij de onthulling waren tevens afgevaardigden van het 15de Squadron van de Royal Air Force aanwezig. 

Het monument is na de onthulling ingezegend door de Engelse priester Ref. Tim Wright.
 

Alle mooie en interessante plekken