Molen Eendracht Maakt Macht

Molen Eendracht Maakt Macht

Meterik

Plaats: Schadijkerweg 36, Meterik
Bouwjaar: 1899

De molen werd in 1899 gebouwd. Het geld voor de bouw werd bijeen gebracht door de inwoners van Meterik. Het molenerf, de tuin en de kapschuur zijn altijd te bezichtigen. De molen zelf en het bakhuuske zijn geregeld open voor bezoek.

De molen ‘Eendracht Maakt Macht’, die in 1899 in Meterik werd gebouwd, heeft van 1798 tot 1898 in Zuid Holland bij de Nieuwkoopse Droogmakerij gedraaid als poldermolen.

De naam ‘Eendracht Maakt Macht’ is erg toepasselijk. Toen de Meterikse gemeenschap rond 1890 een eigen kerk in het dorp wilde, was er de nodige tegenwerking van het gemeentebestuur van Horst, van de deken en ook van de bisschop. Uiteindelijk mocht de kerk worden gebouwd op voorwaarde dat men zelf zou zorgen voor het onderhoud ervan en de daaraan verbonden rector. Om dit te bekostigen, kocht men een windmolen om veevoer te malen voor de boeren. Voor de exploitatie ervan werd een Cooperatie opgericht en met de opbrengst werd zowel de kerk als de rector onderhouden.

In januari 1900 werd er voor het eerst gemalen. In 1944, na de bevrijding, werd de LLTB afdeling Meterik eigenaar van de molen. In 1952 onderging de molen een grote opknapbeurt. Ongeveer acht jaar later werd de molen overbodig door modernere maalmethoden. De deuren werden gesloten. Omdat stilstand uiteindelijk tot verval leidt, besloot de gemeente Horst in 1976 de molen over te nemen. Vanaf 1994 is het beheer van de molen in handen van de stichting Molen Eendracht Maakt Macht. Sinds de renovatie zijn er vrijwillig molenaars die de ‘Eendracht Maakt Macht’ regelmatig laten draaien.

Klik voor meer informatie op onderstaande link:
 

Meer informatie

Alle mooie en interessante plekken