Aan de slag in ’t Ham

Aan de slag in ’t Ham

In samenwerking met Greenport Venlo hebben onze vrijwilligers vier voormalige landbouwpercelen weer terug kleinschalig ingericht en zo landschap en natuur in dit karakteristieke gebied versterkt. En er gaat nog meer gebeuren in ’t Ham.

‘t Ham met haar karakteristieke kleine percelen is het enige coulisselandschap met hakhout en elzenwallen dat nog rond Horst en Hegelsom aanwezig is.  Maar het vormt ook samen met het beekdal van de Groote Molenbeek een belangrijke groene buffer voor Horst en Hegelsom tegenover het zich snel ontwikkelende Greenport Venlo gebied. Voor de vrijwilligers van Landschap Horst aan de Maas belangrijke redenen om de focus op behoud en versterking van dit gebied te leggen en de handen uit de mouwen te steken. 

Zo hebben we in samenwerking met Greenport Venlo in de afgelopen weken vier landbouwpercelen weer kleinschalig en natuurlijk ingericht. Onze vrijwilligers hebben maar liefst 800 m elzensingels, 37 grote bomen en 450 m2 bossingel  aangeplant. En als kroon op het werk is voor de in ’t Ham gesignaleerde ooievaars een 8 m hoog ooievaarsnest geplaatst. Een mooie start van de opwaardering en versterking van ’t Ham. Samen met de gemeente wordt ook gewerkt aan het beter beleefbaar maken van het gebied. Pure winst voor de inwoners van onze gemeente die de weg naar t ‘Ham met Reulsberg en Brommer steeds vaker weten te vinden.

De komende jaren zal deze samenwerking vaker vorm krijgen. Want op de ene plek ruimte geven voor economie brengt ook kansen met zich mee om op een andere plek nieuwe groene ontwikkelingen mogelijk te maken. Wat door bouw van nieuwe hallen en wegen verloren gaat moet namelijk op een andere plek gecompenseerd worden. Nadat in de eerste fase veel nieuw groen terechtgekomen is langs de Maas is nu het moment aangebroken dat deze natuurcompensatie ook vorm gaat krijgen richting Sevenum, Hegelsom en Horst, en dan vooral langs de Groote Molenbeek met het aanliggende ’t Ham. 

 

t Ham aanplant 3.jpg
t Ham aanplant 2.jpg
t Ham Ooievaarsnest plaatsen 2.JPG