Header Landschap Horst aan de Maas

Cursus Landschapsgids Maasdal 2015

8 februari 2015

Cursus Landschapsambassadeur

De afdelingen IVN Regio Maasdal (IVN De Maasdorpen, Geijsteren-Venray, Maas en Niers, Maasvallei en Maasduinen) organiseren in 2015 opnieuw de cursusLandschapsgids Maasdalvoor IVN’s en niet-IVN’s met interesse voor het landschap (natuur en cultuur).

Het doel van de cursus is mensen op te leiden tot landschapsgidsen die zelfstandig een landschapsexcursie kunnen ontwerpen, uitzetten en begeleiden. De cursus is specifiek gericht op het gebied in het Maasdal tussen Venlo-Nijmegen en Peel-Duitse grens.

Aan bod komen de processen die het landschap vormden en nog steeds vormen. De cursus gaat niet specifiek in op een bepaald onderwerp maar biedt een brede basiskennis op het gebied van onder andere geologie, vegetaties, cultuurhistorie en landschapsinrichting.  

Landschapsgids - Excursie Fossa Eugenia 2015.JPG

Gedurende elke lesdag schenkt de docent tevens uitgebreid aandacht aan technieken om een groep door een landschap te gidsen en om kennis en inzicht over te dragen (het feitelijke gidsen).

 
Tien lesdagen: theorie en praktijk
De cursus omvat tien lesdagen (zaterdagen). In de ochtenden komt de theorie aan bod, gegeven door ervaren docenten. In de middagen gaan de cursisten naar buiten waar het geleerde in praktijk wordt gebracht.

De cursist ontwerpt in de loop van de cursus een landschapswandeling (ommetje) dat als afstudeerwerkstuk dient.

De lessen zijn op de volgende zaterdagen: 14 maart, 21 maart, 11 april, 16 mei, 6 juni, 4 juli, 11 juli, 5 september, 26 september en 17 oktober. De cursus sluit op de laatste dag af met een presentatie van de ommetjes en de uitreiking van het cursuscertificaat.

Kosten
De cursusprijs bedraagt € 150,-. Hiervoor ontvangt de cursist naast lessen ook koffie/thee, een cursusmap en het speciaal voor deze cursus geschreven boek Landschappen in het Maasdal (ISBN/EAN 9789461086235).

Meer informatie en aanmelden
Meer informatie en aanmelden bij www.landschapsgidsenmaasdal.nl of bij de cursus-coördinator Koos Agricola, koosagricola@home.nl

Aanmelden vóór 1 maart. Het maximum aantal deelnemers is 24.

Kennnismakingsavond maandag 2 maart in ’t Zoemhukske, Kasteellaan3, 5961 BW, Horst, om 19.30 uur.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap