Header Landschap Horst aan de Maas

Deel 3: Schuitwaterroute

18 juli 2019

3_Schuitwater_1

In deze serie willen wij u kennis laten maken met de mooiste plakjes van onze gemeente.  In deze derde aflevering over het Horster wandelnetwerk verplaatsen we ons naar Lottum.​

De Schuitwaterrroute
Het Schuitwater biedt op een betrekkelijk klein oppervlak, een enorme verscheidenheid aan landschap. Van open water, moeras en vochtige graslanden tot kurkdroog dennenbos en nat elzenbos. Sinds 2003 komen hier ook weer bevers voor. Mogelijk dat u onderweg de knaagsporen herkent.

Deze wandelroute start in rozendorp Lottum, waar u even van de route kunt afwijken met een
bezoek aan De Rozenhof, een rozeninformatiecentrum met een rozentuin. Als u de wandeling vervolgt passeert u “Klein Homberg”, een van de weinige nog originele hallenhuizen. Verderop passeert u het Lottums Schuitwater. Dit gebied is een overblijfsel van meerdere oude Maasarmen. Vroeger werd hierover hoogveen vervoerd met platbodems ofwel schuiten. Vandaar de naam Schuitwater. 

Vervolgens komt u in het Broekhuizense deel van het Schuitwater, ook wel Broekhuizerbroek genoemd. Verderop steekt u zo’n drooggevallen Maasarm over. Bedenk dat hier 50.000 jaar geleden de Maas stroomde. U loopt vanaf hier een stuk over vlonderpaden door het Broekbos. Neem even de tijd om te genieten van het uitzicht en de stilte als u bij het uitzichtpunt aankomt. Het laatste gedeelte van de route voert door Aastbroek. Een natuurgebied dat bestaat uit kleine weilandjes met veel zeldzame wilde planten. Ook hier kan het drassig zijn. Als u verder loopt terug richting Lottum passeert u nog de Borggraaf, een edelmanshuis dat dateert uit begin zestiende eeuw. Het kasteeltje, de bijgebouwen en tuinen vallen onder Monumentenzorg. De Borggraaf is bewoond en niet toegankelijk voor publiek.

Natuurlijk en avontuurlijk
De Schuitwaterroute vraagt om goede wandelschoenen, een deel is onverhard en het kan er drassig
zijn. Ook zult u nu en dan over een knuppelpaadje moeten lopen. De Schuitwaterroute is natuurlijk
en avontuurlijk, waardoor deze route waarschijnlijk niet geschikt is voor mensen die minder goed ter
been zijn.

Download de routekaart

 

Fotowedstrijd
Aan elke wandeling wordt een fotowedstrijd gekoppeld. We nodige alle wandelaars uit onderweg foto’s te maken en deze in te sturen naar info@landschaphorstaandemaas.nl (1 foto per deelnemer). De 10 mooiste foto’s worden met naamsvermelding geplaatst bij de desbetreffende routebeschrijving op www.landschaphorstaandemaas.nl/wandelen. Hier zijn ook alle routekaarten en GPX beschrijvingen te downloaden.

Foto 2 Schuitwater (1)4_AHO SchuitwaterSchuitwaterfoto's-Henny-Grouls-Schuitwater-024

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap