Header Landschap Horst aan de Maas

Deel 4: Rondje Maas

15 augustus 2019

RondjeMaas

In deze vierde aflevering over het Horster wandelnetwerk alles over de route Rondje Maas!

Rondje Maas
Het Rondje Maas is 7,5 km lang en voert langs Broekhuizen, Lottum en via Arcen weer terug naar Broekhuizen. U kunt de route ook inkorten tot een klein rondje Broekhuizen-Arcen (2,5 km) of een klein rondje Lottum-Arcen (5 km). In dat geval moet u de voetveerboot ter hoogte van  Arcen gebruiken.

U kunt de route willekeurig waar starten, maar voor deze routebeschrijving beginnen we in Broekhuizen op de Loswal. U loopt in zuidelijke richting met de Maas aan uw linkerhand en via stapstenen steekt u het stroompje de Cannegieter over en komt u in de Broekhuizerweerd. Dit nog jonge natuurgebied is ontstaan bij de aanleg van een dijk in 1996. Hiervoor werden twee  plassen gegraven die met elkaar zijn verbonden. In het broedseizoen kunt u hier met een beetje geluk de nachtegaal, karekiet en de ijsvogel spotten. 

Natuurgebied Aastbroek
Na een stukje Veerweg loopt u vervolgens langs de Aastbeek door natuurgebied Aastbroek, richting Lottum. Aastbroek ligt in een oude stroomgeul van de Maas en ligt dus vrij laag. Door het opwellende kwelwater kan het hier flink drassig zijn. Typerende flora voor dit gebied zijn holpijp, bosbies, adderwortel en dotterbloem. In Lottum aangekomen is de Rozenhof een aanrader. Dit is een informatiecentrum over de teelt en ontwikkeling van de roos met een grote rozentuin.

Veerpont over de Maas
In Lottum steken we met de veerpont de Maas over naar Lomm. Vanuit Lomm loopt u door het prachtige en bijzondere natuurgebied Barbera’s Weerd richting Arcen. Het gebied is vernoemd naar het voormalige klooster St Barbera uit 1452. Hier kunt u zowel op flora als faunagebied bijzondere soorten tegenkomen zoals de smaragdlibel, gekraagde roodstaart, grauwe klauwieren, spotvogel, roodborsttapuit, het vijfdelig kaasjeskruid en de welriekende agrimonie.

Kasteeltuinen of bierbrouwerij Hertog Jan
In Arcen zijn natuurlijk de Kasteeltuinen een absolute aanrader. Ook kunt u hier bij de Graanbranderij de IJsvogel een rondleiding krijgen door de distilleerderij of likeurtjes proeven. Vanuit Arcen loopt u door de Eikenweerd, een natuurontwikkelingsgebied in de uiterwaarden van de Maas. Onderweg kunt u nog een blik werpen op de restanten van de Schanstoren onderdeel van de Arcense vestingwerken uit de 15e eeuw. We lopen verder langs de Eikenweerd richting de pont die u weer terug brengt naar Broekhuizen. U kunt hier nog een laatste stop maken bij bierbrouwerij Hertog Jan.

De route voert grotendeels door de uiterwaarden van de Maas en vraagt om goede wandelschoenen. De route is niet geschikt voor mensen die minder mobiel zijn.

 

Download de routekaart

 

Fotowedstrijd
Aan elke wandeling wordt een fotowedstrijd gekoppeld. We nodige alle wandelaars uit onderweg foto’s te maken en deze in te sturen naar info@landschaphorstaandemaas.nl (1 foto per deelnemer). De 10 mooiste foto’s worden met naamsvermelding geplaatst bij de desbetreffende routebeschrijving op www.landschaphorstaandemaas.nl/wandelen. Hier zijn ook alle routekaarten en GPX beschrijvingen te downloaden.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap