Header Landschap Horst aan de Maas

Doe mee met "Plekske van Geluk"

13 maart 2020

Plekskes van Geluk

Een plekske van geluk is een plek waar mensen graag komen, bijvoorbeeld om tot rust te komen, om te genieten van het uitzicht of om een gelukkig makende activiteit uit te voeren.

Hallo inwoners van Horst aan de Maas!

We delen iets samen, namelijk de prachtige omgeving waar we in wonen. Vele momenten van intens geluk worden beleefd in Horst aan de Maas – we kennen allemaal dat ene plekje waar we ons alleen maar goed kunnen voelen. Misschien is het een mooi plekje in de natuur (want daar hebben we veel van!) of misschien is het de kantine van jouw vereniging. Een „plekske van geluk“ dus.

Om deze plekskes van geluk voor iedereen zichtbaar te maken is er een initiatief ontstaan. Wij horen heel graag van jou wat jouw favoriete plekje in Horst aan de Maas is. Misschien wordt deze straks een officieel plekske van geluk! Ook de kinderen van onze gemeente worden erbij betrokken: er worden namelijk ook speciale kinderplekskes van geluk gekozen. Uiteindelijk worden 25 plekskes van geluk en 5 kinderplekskes van geluk in de landschap gemarkeerd. Deze plekskes van geluk worden volgend jaar op de internationale Dag van het Geluk op 20 maart 2021 onthuld.

Een plekske van geluk: wat is dat?

Een plekske van geluk is een plek waar mensen graag komen, bijvoorbeeld om tot rust te komen, om te genieten van het uitzicht of om een gelukkig makende activiteit uit te voeren. De plekken bestaan dus al en worden op deze bijzondere manier meer onder de aandacht gebracht. Je wordt hier uitgenodigd om iets te beleven. Dat kan bewustwording opleveren of een ontspannen moment tijdens een mooie wandelroute. Kortom: kleine geluksinterventies waar je gelukkiger van kan worden. Voorbeelden van plekskes van geluk zijn een kapelletje langs de weg, een stroomversnelling in een beek midden in een dorp of een leuke speeltuin.

Hoe gaan we dat realiseren in Horst aan de Maas?

Onze inwonerswerkgroep die bestaat uit mannen en vrouwen uit alle 16 kernen van onze gemeente zal de uiteindelijke keuze maken uit de inzendingen. Alle gemelde plekken worden gescreend op een aantal verplichte criteria. Dit zijn (in willekeurige volgorde):

  • Veilige locatie (o.a. verkeersveiligheid)
  • Ruimte voor het uitvoeren van een geluksactiviteit
  • Vrij toegankelijk, bij voorkeur rolstoeltoegankelijk
  • Geen commerciële belangen in het spel
  • Onderhoud wordt geregeld door andere partijen / gemeente.
  • Er is toestemming van de grondeigenaar van de locatie waar het plekske van geluk zich bevindt.

Dit project draait om het verbinden van onze inwoners, jong en oud, in het ervaren van geluksmomenten. Om mensen geluk te laten ervaren in onze kernen, onze buurt, onze gemeente. Kortom: in je achtertuin. We werken daarom samen met de gemeente Horst aan de Maas, Helemaal Horst aan de Maas, Stichting Landschap Horst aan de Maas en de Gezondste Regio 2025. 

Top of Form

Wat is jouw ‘Plekske van Geluk’? Geef het door aan de organisatie door het  formulier in te vullen via www.plekskesvangeluk.nl


De werkgroep ‘Plekske van Geluk’

Plekskes van Geluk

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap