Header Landschap Horst aan de Maas

Educatieve Gewasvelden

2 mei 2013

Educatieve gewasvelden - De Vrije Akker in Lottum

Met de overhandiging van een uitgebreid pakket workshopmaterialen aan De Locht en De Vrije Akker heeft Landschap Horst aan de Maas het officiële startsein gegeven voor het project Educatieve Gewasvelden.

In samenwerking met diverse ondernemers uit de regio maakt Landschap Horst aan de Maas gewasvelden met oude en regionale teelten toegankelijk voor het grotere publiek. Deelnemers kunnen zien hoe de gewassen geteeld worden, maar ook zelf de gewassen en producten oogsten en ervaren welke voedselproducten de gewassen opleveren. Zo wil Landschap Horst aan de Maas de lokale en regionale voedselproductie zichtbaar maken.

Stroop maken bij De Locht

Voor schoolkinderen zijn er in samenwerking met De Locht in Melderslo en De Vrije Akker in Lottum, specifieke workshops ontwikkeld. Bij de Locht wordt stroop gemaakt van suikerbieten en appels. Kinderen berekenen eerst zelf de juiste hoeveelheden, voordat ze op pad gaan om de ingrediënten te verzamelen. De bieten worden van het land gehaald, de appels kopen ze aan de veilingklok. In een circuit gaan kinderen aan de slag met verschillende opdrachten. Zo leren ze over het hele proces van het maken van stroop, zoals boeren dit vroeger in onze streek deden.

Kruiden en pompoenen bij de Vrije Akker

Bij de Vrije Akker gaan kinderen zelf in de tuin werken en bijvoorbeeld kruiden verzamelen.

     Vrije akker - Kruidentuin        Vrije Akker

Hiervan wordt dan lekkere kruidensoep of –thee gemaakt.Ook is er de mogelijkheid om een speurtocht door de verschillende gewasvelden te doen. In het najaar organiseert de Vrije Akker een pompoenenfeest, waarbij kinderen hun eigen pompoenlampion gaan maken.

Van Grond tot Mond

Tijdens de Nationale Molendagen op 11 en 12 mei aanstaande, wordt ook bij de Molen in Meterik een educatief project geopend: Van Grond tot Mond. Met dit project wordt aandacht besteed aan het eigen, lokale voedsel en aan de authentieke productie hiervan. Schoolklassen en andere belangstellenden kunnen in en rondom de molen de gehele voedselketen van granen beleven. Van boer naar molenaar naar bakker.

Informatiekiosk Staakbonen

Ook bij de gewasvelden langs onze fiets- en wandelroutes kunt u meer leren over lokale voedselproductie. Als u de Staakbonenroute gaat fietsen bijvoorbeeld, kunt u binnenkort even pauzeren bij de informatiekiosk. Daar kunt u alles leren over de Staakbonen

Staakbonen

Lekker Groen Doen

Landschap Horst aan de Maas is betrokken bij het NME (Natuur en Milieu Educatie) arrangement Regio Venlo. Binnen dit arrangement werken aanbieders van educatieve activiteiten over voeding, natuur en landschap gezamenlijk aan een nieuw en uitdagend activiteitenprogramma. Bekijk het hele aanbod op www.lekkergroendoen.nl 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap