Header Landschap Horst aan de Maas

Eerste resultaten Biodiversiteit bij buur en bedrijf

18 september 2019

IMG_2444

Het pilotproject “Biodiversiteit bij buur en bedrijf” laat zien dat met betrekkelijk kleine ingrepen grote resultaten gehaald kunnen worden op het gebied van verbetering van de biodiversiteit op en rond agrarische bedrijven. Dat bleek bij de presentatie van de eerste resultaten van dit pilotproject, dat een samenwerkingsverband is van Stichting Landschap Horst aan de Maas,  de Vereniging Innovatief Platteland en Citaverde College.

 

Bij dit project werd niet alleen gekeken naar het eigen boerenerf, maar ook naar de bedrijfsvoering en de directe omgeving.  Het streven was om de beleving, de versterking van de biodiversiteit en de meerwaarde voor het bedrijf hand in hand te laten gaan. Er werden plannen opgesteld voor een varkensbedrijf, een glastuinbouwbedrijf en een melkveebedrijf.

Vooral op het varkensbedrijf Vissers in Meerlo zijn mooie resultaten behaald. Hier werd een oude loop van de Groote Molenbeek die over het terrein, loopt in ere hersteld. En met een doordacht beplantingsplan oogt het geheel niet alleen bijzonder fraai maar is het ook een aantrekkelijke gebied geworden voor allerlei flora en fauna.

Bij het glastuinbouwbedrijf zijn de resultaten op dit moment nog wat minder door een onkruiduitbraak. En bij het melkveebedrijf kwam het plan niet echt van de grond door een gebrek aan mankracht.

Uit dit pilotproject kunnen een aantal belangrijke lessen geleerd worden die hebben geresulteerd in een lijst met do’s en don’ts. Zoals een betere afstemming over het zaaigoed, meer beschikbare handjes en de onkruidbeheersing beter in de vingers krijgen. Als deze lessen in acht worden genomen geeft dat een hoopvol beeld voor de toekomst.

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap