Header Landschap Horst aan de Maas

Erfbeplantingsactie 2010

10 augustus 2010

Erfbeplanting

Doe mee en verfraai je erf vanuit de nieuwe actie erfbeplanting in gehele gemeente Horst aan de Maas

Nieuwe impuls door samenwerking Stg. Horster Landschap met Stg. Groengroep Sevenum

Een mooi beplant erf, een aantrekkelijk erf als visitekaartje passend in het landschap? Dat kan nu in de gehele gemeente als u meedoet aan de erfbeplantingsactie van Stichting Horster Landschap en Stichting Groengroep Sevenum.

De aanmelding voor de erfbeplanting van 2010 is nu gestart, wees snel, want vol is vol!

Erfbeplantingen worden hoog gewaardeerd
De beleving van het landschap met mooie erven wordt steeds meer gewaardeerd. Veel mensen genieten van de mooie aanzichten en ook ondernemers zijn trots om hun bedrijf prachtig te presenteren. In de afgelopen tien jaar zijn in Horst a/d Maas 500 erven, van particulieren en bedrijven, verfraaid met in totaal 4300 laanbomen, 2800 hoogstam fruitbomen, 78 km haag en 22 hectare bosplantsoen. Hiervoor wordt plantmateriaal gebruikt dat van oudsher in dit gebied voorkomt. Niet alleen keren zo traditionele boerenerven en beplantingsvormen terug en wordt bij moderne bedrijven de bebouwing beter geïntegreerd in het landschap, de erven vormen ook oases voor vogels en andere dieren in het landschap.

Zeer makkelijke laagdrempelige werkwijze om mee te doen
Voor elke deelnemer (iedereen in buitengebied kan meedoen) wordt, in onderling overleg, een beplantingsplan ontworpen. Deelnemers maken zelf de grond plantklaar en planten de bomen en struiken in november. Stg. Horster Landschap en Stg. Groengroep Sevenum regelen het plantmateriaal en de subsidies.

Cursus plantmethodes en snoeien
Vooraf is er een informatiebijeenkomst over de juiste plantmethodes. Ook wordt er jaarlijks een snoeicursus georganiseerd. Zowel (agrarische) bedrijven als particulieren in het buitengebied komen in aanmerking voor deelname aan de erfbeplantingsactie.

Geen toekomstige belemmering voor bedrijfsvoering
Met de gemeente is een convenant gesloten waarin o.a. is opgenomen dat de nieuwe beplanting voor bedrijven geen extra belemmeringen mag opleveren. Dat betekent dat in de ontwerpen zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de (toekomstige) bedrijfsvoering en dat de beplanting bij bedrijfsveranderingen of bedrijfsuitbreidingen kan worden aangepast.

Aanmelding
Geïnteresseerden kunnen voor aanmelding of meer informatie contact opnemen met:
Inwoners van Meerlo, Swolgen, Tienray, Broekhuizenvorst, Broekhuizen en Melderslo:Piet van Hoof tel. 077-4632407
Inwoners van Sevenum: secretariaat Stg. Groengroep Sevenum 077-4670321 of Louis van de Goor tel. 077-4671990
Inwoners van Griendtsveen, America, Meterik, Hegelsom en Horst: Willemien Geurts 077-3984398
Inwoners van Grubbenvorst en Lottum: Ton Besouw, tel.06-23183842

Aanmelden kan ook via deze website.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap