Header Landschap Horst aan de Maas

Nieuwsbrief september 2015

24 september 2015

Afb. nieuwbrief website

Aan de Drift | Zelf uw eigen appelsap persen | Welk soort appel of peer staat op uw erf?| Cursus Hoogstamfruitbomen snoeien | ​Cursus erfbeplanting snoeien | Erfbeplantingsdag 2015 | Van Horster Land

Mooie nieuwe startplek voor onze fiets- en wandelroutes:
Aan de Drift  

Aan de Drift is hét nieuwe natuur- en informatiecentrum aan de rand van de Schadijkse Bossen. Aan de Drift is het vertrekpunt voor mooie fiets- en wandelroute door deze prachting omgeving. In het Informatiecentrum vindt u informatie over de natuur en historie van de Schadijkse Bossen. Voor kinderen is er educatiemateriaal, waardoor spelenderwijs de natuur verkend kan worden.

Aan de DriftVoor, tijdens of na de wandeling of fietstocht kunt u hierterecht voor een heerlijk kopje koffie met appeltaart, een ambachtelijk bereide pannenkoek of andere kleine versnaperingen. Er wordt zo veel mogelijk gewerkt met streekproducten van producenten uit de regio. Het pannenkoekenmeel wordt gemalen in de molen van Meterik, de blauwe bessen komen uit America en de honing komt van eigen bijen.
 

Zelf uw eigen appelsap persen met de mobiele fruitpers

In de afgelopen jaren zijn er in het kader van erfbeplanting op veel plaatsen fruitbomen en kleine boomgaarden aangelegd. Het is zonde als je zelf teveel fruit produceert om op te eten of elk weekend een appeltaart van te bakken. De kans is groot dat er dan niets meer met het fruit gedaan wordt en dat het onder de bomen wegrot.
 
Voor iedereen die meer dan 75 kg appels of peren produceert bestaat er de mogelijkheid om op dinsdag 22 september aan de Hees 44a in Kronenberg zijn eigen fruit tot sap te laten persen in een professionele en mobiele fruitpers.
 
 

Interesse? Neem contact op met P. Seelen via telefoonnummer 077-4674360 of 06-29203253

 


Welk soort appel of peer staat er op uw erf? 

Het Pomologisch Genootschap Limburg (PGL) is een vereniging die zich inzet voor het behouden, bevorderen en uitdragen van de kennis over fruitrassen en de Limburgse fruitcultuur.

Als eigenaar van fruitbomen wilt u daar toch meer over weten en staan er mogelijk fruitbomen op uw erf waar u de naam niet meer van weet. Op 23 september vanaf 19.00-21.00 uur komt PGL naar MFC de Torrekoel in Kronenberg om u te vertellen welke soorten fruitbomen er op uw erf staan. 

eng uw appels en peren mee en registreer van welke boom ze zijn, zodat dit voor de toekomst is vastgelegd.

Uiteraard hebben zij nog veel meer info voor u, over met name oude fruitrassen en wat u met het fruit kunt doen. Als u een oude markante fruitboom heeft staan maak er een foto van en neem deze mee. Misschien wordt uw boom in de toekomst wel Limburgse fruitboom van het jaar!

 


Hoogstamfruitbomen snoeien is te leren! 

Landschap Horst aan de Maas organiseert in november in samenwerking met IKL een cursus hoogstamfruitbomen snoeien. Voor de vitaliteit van een hoogstamboomgaard is het van belang dat de bomen regelmatig gesnoeid worden. De hoogstamfruitboom is namelijk een cultuurboom. Dat betekent dat ze door middel van snoei begeleidt moeten worden in hun verder groei.


Veel eigenaren van zowel oude als jonge fruitbomen ervaren problemen met het onderhoud van hun bomen. Dat is nergens voor nodig. Snoeien kun je leren. Alvorens men de snoeiregels gaat begrijpen moet je eerst over basiskennis beschikken zoals levensprocessen en groeiregels.

De cursus omvat een theorieavond op donderdag 5 november (aanvang 19.30 uur) en een praktijk- inloopdag op zaterdag 7 november 2015.

 

 Alle cursisten ontvangen een cursusmap en een naslagboekje die gebruikt kunnen worden bij de verzorging van de hoogstamboomgaard. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen en aanmelden kan tot 1 januari.
De kosten bedragen € 35,00.

Aanmelden? Stuur een e-mail naarinfo@landschaphorstaandemaas.nl 

Dec_foto 2


Ook snoeicursus erfbeplantingen

Wij organiseren ook een cursus erfbeplanting snoeien. Deze vindt plaats in januari 2016. De cursus omvat een theorieavond op donderdag 21 januari (aanvang 19.30 uur) en een praktijkdag op zaterdag 23 januari 2016. Alle cursisten ontvangen een cursusmap en een naslagboekje die gebruikt kunnen worden bij de verzorging van de hoogstamboomgaard. Er kunnen maximaal 25 personen deelnemen en aanmelden kan tot 1 januari. De kosten bedragen € 35,00.

Aanmelden? Stuur een e-mail naarinfo@landschaphorstaandemaas.nl

 

Erfbeplantingsactie 28 november: deelnemen kan nog!

Op 28 november aanstaande vindt onze jaarlijkse erfbeplantingsdag plaats. Op deze dag zullen wij het plantmateriaal evenals het steun- en beschermingsmateriaal uitleveren aan de deelnemers. Onze vrijwilligers hebben alles voor de deelnemers klaarliggen en nemen nog een keer het beplantingsplan met hen door. Thuisgekomen gaan de deelnemers aan de slag met het beplanten van hun erven.


Het doel van onze jaarlijkse erfbeplantingsactie is verfraaiing van het buitengebied. Door erfbeplanting wordt bebouwing beter ingepast in het landschap. Bovendien keren zo de traditionele boerenerven en beplantingsvormen zoals hagen, singels, houtwallen en hoogstam fruitboomgaarden weer terug in het Landschap van Horst aan de Maas. Klik hier voor meer informatie.

 

Van Horster Land

Tot slot kunnen we terugkijken op een zeer geslaagd evenement in centrum Horst: Van Horster Land. Tijdens dit evenement op 12 en 13 september hebben we onze stichting in de spotlight gezet door - samen met CITAVERDE College - te laten zien wat we allemaal doen en welke werkzaamheden vrijwilligers kunnen uitvoeren. 

Het evenement was druk bezocht en we hebben onze stichting mooi op de kaart gezet.
 

 

 

Klik op de afbeelding om de activiteitenagenda te bekijken!

Kalender

 

Alle vrijwilligers die hebben meegeholpen, dank voor jullie bijdrage!

Van Horster Land
 

 

 

 

 

 

Deelnemen?
Dat kan! Er is nog ruimte voor enkele nieuwe erven. Belangstellenden kunnen zich aanmelden tot 15 oktober door een mail te sturen naarinfo@landschaphorstaandemaas.nl.Wie het eerst komt...

 

Erfbeplanting


 

 

 

 

 

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap