Header Landschap Horst aan de Maas

Ontdekkingstocht deel 1: Gortmeule Pad

22 mei 2019

Gortmeule Pad

De komende weken laten wij u kennis maken met een aantal bijzondere wandelroutes uit alle delen van onze gemeente. Aan elke wandeling wordt een fotowedstrijd gekoppeld. Ga er lekker op uit en deel uw mooiste wandelfoto's met ons!

Ontdekkingstocht Horst aan de Maas
Graag willen wij u kennis laten maken met de mooiste plekjes van onze gemeente. Variërend van De Peel en de beekdalen tot het Maasdorpengebied. Nergens in Nederland vindt u binnen zo’n kleine oppervlakte,  een dergelijke variatie aan landschappen.  Met daarnaast een groot scala aan typisch regionale gewassen op de velden. Via een wekelijkse ontdekkingstocht langs natuur, prachtige landschappen en de typisch regionale gewassen leert u het aantrekkelijke landschap van Horst aan de Maas kennen.  

Er is geen betere manier om dit landschap te ontdekken dan via een ontspannende wandeling. Horst aan de Maas kent een fantastisch bewegwijzerd routenetwerk van meer dan 450 km. Graag willen wij u de komende weken kennis laten maken met een aantal bijzondere wandelroutes uit alle delen van onze gemeente.

Fotowedstrijd
Aan elke wandeling wordt een fotowedstrijd gekoppeld. We nodige alle wandelaars uit onderweg foto’s te maken en deze in te sturen naar info@landschaphorstaandemaas.nl (1 foto per deelnemer). De 10 mooiste foto’s worden met naamsvermelding geplaatst bij de desbetreffende routebeschrijving op www.landschaphorstaandemaas.nl/wandelen. Hier zijn ook alle routekaarten en GPX beschrijvingen te downloaden

Route “Gortmeule Pad”
We starten deze ontdekkingsreeks met het Gortmeule Pad. Deze wandeling van 10 km voert dwars door de Castenrayse Vennen,  bij bewoners van deze regio beter bekend als De Pès. Dit 70 hectare groot natuurgebied is in de winter vaak te nat en in de zomer vergeven van de muggen. Het voorjaar is daarom de ideale periode om dit gebied te verkennen.   

Het Gortmeule Pad start bij Kasteel Ter Horst. Via echte struinpaden, zoals het pad langs de Diepe Leng, loopt u naar De Pès.  Dit natuurgebied wordt beheerd door Staatsbosbeheer.  In het voorjaar kunt u in dit moerassig gebied genieten van een ware bloemenpracht en de vele vogels. Niet bij iedereen is bekend dat ook hier,  begin vorige eeuw, turf werd gestoken. Tot de jaren zeventig waren de vennen in De Pès een geliefde schaatslocatie. Maar door ontwatering van het gebied zijn de vennen echter grotendeels verdwenen. Tegenwoordig wordt in het kader van beekherstel weer gewerkt aan vernatting van De Pès.

Verderop kunt u Schotse Hooglanders tegen het lijf lopen. Deze worden ingezet om een hoger gelegen grasland te begrazen.

Op de terugweg gaat de route via landgoed De Gortmeule, de naamgever van dit pad, weer terug naar de Kasteelse Bossen in Horst. Blijf hier vooral even vertoeven want de Gortmeule is een cultuurhistorisch pareltje omgeven door prachtige natuur zoals het Gortmeulens Ven. De boerderij is nog van het hallehuistype waarvan het oudste deel dateert van rond 1600. Ook de bijzondere bijgebouwen zijn het bekijken waard. Op het erf staat de Onze Lieve Vrouwe peer die in 2014 werd uitgeroepen tot fruitboom van het jaar. Iets verderop passeert u ook een monumentale eikenboom met een veldkruis, het Gortmeules Kruus.

Deze route vraagt om goede wandelschoenen, het kan er drassig zijn en ook zult u nu en dan over een knuppelpaadje moeten gaan. Het Gortmeule Pad is natuurlijk en avontuurlijk, waardoor deze route waarschijnlijk niet geschikt is voor mensen die minder goed ter been zijn.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap