Header Landschap Horst aan de Maas

Opknapbeurt hoogstamboomgaarden

29 april 2013

Opknapbeurt hoogstamboomgaarden

In opdracht van Landschap Horst aan de Maas is het IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen) gestart met het opknappen van een aantal hoogstamboomgaarden in de gemeente Horst aan de Maas. De opknapbeurt maakt onderdeel uit van het project Boerenlandschap Verfraaid.

Hoogstamfruitbomen vergen jaarlijks onderhoud en zorg. Het snoeien van de boom is hiervan een belangrijk onderdeel. De onderhoudssnoei aan de appel-, peren, kersen- en pruimenbomen kan ook nog in het vroege voorjaar uitgevoerd worden. Met de kersen en de pruimen wachten we liever tot in de zomer, augustus –september, of tegelijk met de pluk.

Snoei in het vroege voorjaar leidt tot een minder sterke hergroei van scheuten ten opzichte van de snoei in hartje winter. Voor bomen die erg hard groeien en waarin veel gesnoeid moet worden is het derhalve zelfs gunstig om in het voorjaar te snoeien.

Bomen die sterk groeien kunnen in de loop van de zomer (eind augustus) nogmaals gesnoeid worden. In deze periode gaat de aandacht vooral uit naar het verwijderen van het nieuw gevormde overtollige waterlot. Snoeien in de zomer heeft een groeiremmende werking.

Erfbeplanting 
Sinds 1997 is Landschap Horst aan de Maas actief met erfbeplanting om het buitengebied te verfraaien. U moet dan denken aan de aanplant van hagen, singels, houtwallen en hoogstam fruitboomgaarden, maar ook aan de aanleg van poelen en andere landschapselementen. Op deze manier keren traditionele boerenerven en beplantingsvormen terug in ons landschap en wordt bebouwing beter ingepast.

Een mooi beplant erf, passend in het landschap? Interesse in een landschappelijke kwaliteitsimpuls? Bekijk dan samen met ons de mogelijkheden voor uw erf. Er zijn ruime subsidiemogelijkheden om de kosten voor de individuele deelnemer binnen de perken te houden. Lees hier meer over onze erfbeplantingsactie.

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap