Header Landschap Horst aan de Maas

Petranpad decor voor ultraloop

9 juli 2020

Petranpad_ultraloop

In het weekend van 11 en 12 juli vormt het landschap van Horst a/d Maas het decor van een bijzondere duurloop: de ultraloop. Een ultraloop is non-stop hardlopen over een afstand van minimaal 50 km tot gemiddeld 100 km met uitschieters naar 1000-en km.

In Horst gaat de loop over het Petranpad, een afstand van 112 km. Twaalf deelnemers rennen de loop in twee etappes, verspreid over twee dagen. De andere twintig deelnemers rennen de afstand in één ruk, naar verwachting in 11 tot 16 uur.

Volgens Theo en Karin Lamers, de organisatoren en zelf ultralopers van het eerste uur, zijn ultralopen in Nederland nog schaars en is dit zelfs de eerste Noord Limburgse ultraloop die boven de 100 km uitsteekt.

Binnen de atletiekunie is de ultraloop een kleine tak van sport en de KNAU stelt geen geld beschikbaar voor ultralopen. Het is dus vooral de liefde voor de sport en de inzet van beoefenaars, die de ultraloop in Nederland op de kaart zetten.

Ultraloop
Bij een ultraloop gaat het niet om de snelste tijd maar vooral om het bereiken van de finish en de weg er naar toe. Dus geen race tegen de klok en maaltijden die al rennend worden genuttigd. Ultrarunners nemen de tijd voor hun maaltijd en voor de natuur om hen heen. Want dat is kenmerkend voor een ultraloop. Het zijn prachtige tochten dwars door de natuur. Ze voeren over ruig, soms bergachtig terrein waarbij gebaande paden vaak ontbreken. Juist die ruige en onherbergzame elementen in de route geven volgens Theo Lamers de momenten van rust. Omdat je daar tempo terug moet nemen en goed moet opletten. Wilskracht is een belangrijke factor bij de ultraloop. Deelnemers zijn vooral op zichzelf aangewezen. Soms zijn er onderweg zelfs geen verzorgingsposten en draagt de loper zijn proviand op zijn rug. Bij een meerdaags parcours komt daar nog een slaapuitrusting bij.

Petranpad pareltjes van Horster natuur
Deze ultraloop volgt het Petranpad. Een lange-afstands-wandelroute van Stichting Landschap Horst aan de Maas. Zie hier de route.

Het landschap van Horst aan de Maas wordt gevormd door het Peellandschap in het westen en de Maas in het oosten. Daartussen ligt een bekenlandschap. Het Petranpad is zo ontworpen dat de route door de Maasvlakte, het bekenlandschap en De Peel loopt. Daarbij komen allerlei verschillende landschappen aan bod zoals uiterwaarden, hoogveen, laagveen, bossen, zandverstuivingen, heides en moerassen. Het Petranpad verbindt alle mooie stukjes natuur Horst aan de Maas. Normaal gesproken wordt deze route verspreid over 9 dagwandelingen. Het Petranpad in 11 uur is een unicum.

 

Lees hier ook het verslag van Theo Lamers die eerder het Petranpad binnen 16 uur liep!

Terug naar het nieuwsoverzicht

Website door Forwart sitemap