Petranpad van 112 km: Ultratrailers doen het in één dag

Petranpad van 112 km: Ultratrailers doen het in één dag

Het Petranpad, het bekendste lange-afstand-wandelpad van Noord-Limburg, wordt normaal gesproken gelopen in negen etappes. De ultratrailers doen het Petranpad van 112 km echter in één dag. Zaterdag start een internationaal deelnemersveld in Horst aan de Maas. Er doen 85 lopers mee, waarvan 35 de volledige 112 km lopen en 50 voor de verkorte versie van 60 km gaan. Onder de deelnemers zijn onder meer 20 vrouwen, diverse Belgen, Polen, Slowaken, Britten en een deelnemer uit Oekraïne. 

Ultratrail-lopers lopen afstanden die langer zijn dan de marathonafstand (42,195 km). En dan ook nog eens in de vrije natuur. Asfaltwegen worden zoveel mogelijk vermeden, lopen buiten de begaanbare paden is zelfs favoriet. Maar altijd met respect voor de natuur.

Het Petranpad is hier uitermate geschikt voor, want het behoort tot de categorie “Trage tochten”. Via het knooppuntennetwerk loop je via onverharde paden van natuurgebied naar natuurgebied in Horst aan de Maas en soms ook net buiten de grenzen.

Vertrek en finish van de Ultratrail is bij Kasteelke Meerlo. Voor de deelnemers is het belangrijkste doel om de trail af te leggen binnen de gestelde tijd. De lopers van de 112 km moeten binnen 16 uur over de finish zijn. De recordtijd uit eerdere edities staat op 11 uur en 3 kwartier. De lopers van de 60 km mogen er maximaal 10 uur over doen. Tussen 17.00 en 20.00 uur zullen de meeste deelnemers de finishlijn passeren.

Stichting Landschap Horst aan de Maas organiseert deze Ultratrail voor het 3e jaar op rij om meer bekendheid te geven aan het Petranpad. Steeds meer wandelaars weten Horst aan de Maas te vinden om te genieten van dit prachtige lange-afstand-pad.