Wij bestaan 25-jaar: vier het landschap!

Wij vieren ons 25-jarig jubileum! 

Daarom staat op 25 en 26 september het landschap van Horst aan de Maas centraal tijdens verschillende activiteiten op Landgoed de Gortmeule in Horst. Bekijk de poster. 

Zaterdag 25 september Symposium
Op zaterdag trappen we af met een symposium (voor genodigden) over biodiversiteit. Hoe werken we met z’n allen samen om de biodiversiteit in Horst aan de Maas te versterken? We sluiten het symposium af met onze vrijwilligersavond.

Zondag 26 september Vier het Landschap
Op zondag is jong en oud uit Horst aan de Maas uitgenodigd om samen met ons het landschap te vieren. Tussen 10.00 en 16.00 uur bruist het van de activiteiten op Landgoed De Gortmeule; een ruim 4 hectare groot landgoed waar de natuur in zijn oude glorie is hersteld met als kloppend hart een unieke boerderij uit 1600 en een authentiek boerenerf. 

In samenwerking met de Imkervereniging vindt er een grote natuurmarkt plaats met ca. 20 kramen met natuurlijk bijeninformatie maar ook groene organisaties, creatieve bedrijfjes op het gebied van wol, vilt, houtsculpturen, mandenvlechten en keramiek en natuurlijke voedselproducten (honing, geitenkaas, cider, insecten, olie, enz). Ook zijn er  kramen met natuurproducten en groen zoals drachtplanten en verticale tuinen. 

Voor kinderen is er een dierenspeurtocht, zijn er verschillende workshops en ze kunnen meedoen met het natuurorkest van kabouter Fluitenkruid. Ook onze groene partnerorganisaties (Groen Groep Sevenum, IVN Maasdorpen, ’t Zoemhukske, Natuur en Jeugd, Vogelwerkgroep ’t Hokske en Knopen Lopen) zijn aanwezig. Bij het bakhuuske wordt graan gemalen en brood gebakken. 

En verder is er natuurlijk veel informatie te vinden over natuur, landschap en  biodiversiteit.  Wat kun je bijvoorbeeld zelf doen om jouw tuin, erf of omgeving groener te maken? Natuurlijk is er ook informatie te vinden over al onze cursussen en activiteiten zoals erfbeplanting, de kerstwandeling, de aanleg van amfibiepoelen en kleine landschapselementen. Fietsers en wandelaars kunnen er terecht voor de actuele routekaart met onze nieuwste wandel- en fietsroutes en onze handige route-app.  De gemeente presenteert er haar nieuwe projecten voor natuurverfraaiing in o.m. De Peelbergen, het Kasteelpark, Heerenpeel, de Castenrayse Vennen en de herinrichting van de Kabroekse Beek en de Groote Molenbeek. En er zijn rondleidingen op De Gortmeule en naar de ecologische verbinding tussen de Castenrayse Vennen en de Gortmeule.  

De toegang is gratis.