OL Vrouwekapel van het wonderbare schot

OL Vrouwekapel van het wonderbare schot

Sevenum

Plaats: Den Eigen, Sevenum
Bouwjaar: 1676

De kapel is een rijksmonument en gebouwd in 1676. Hier zou rond dat jaar een vrouw gered zijn van een wolf, die daar op wonderbaarlijke wijze doodgeschoten werd. De kapel is enkele keren gerestaureerd, het laatste in 1981.

De kapel is in 1676 gesticht door Jan Slots uit Helden. Rond 1680 trouwde Lucia Slots, waarschijnlijk zijn dochter, in Sevenum. Het verhaal gaat dat zij in de winter onderweg naar Sevenum liep en plotseling oog in oog stond met een wolf. Zij bad tot Onze Lieve Vrouw en toen de wolf haar wilde aanvallen, klonk er een schot. De wolf viel dood neer. Men spreekt dan ook wel over de Kapel van het Wonderbare Schot.

De bakstenen kapel is zeszijdig. Het dak is klokvormig en met leien gedekt. Op het dak staat een open koepeltje met kalotdakje, gedragen door zes rondhouten zuiltjes met daarop een peervormige top met een fraai smeedijzeren kruis. Aan dit kruis is een windvaantje bevestigd met het jaartal 1964. In dit jaar is de kapel gerestaureerd. Boven de segmentboog van de ingang is een mergelsteen ingemetseld met het jaartal 1676. Onder de fraai geprofileerde daklijst bevinden zich 24 eikelversieringen. Verder heeft de kapel twee ovaalvormige raampjes met elk twee aanzet- en sluitstenen van mergel. In de steunberen zijn boekstenen van mergel verwerkt. De grootste breedte van de kapel is ca. 2.50 meter, een ribloos straalgewelf overkoepelt de ruimte.

 

Alle mooie en interessante plekken