Hakhoutbrigade

Hakhoutbrigade

Wat doen wij?

Wij verrichten onderhoudswerkzaamheden aan kleine landschapselementen in Horst aan de Maas. Zoals bijvoorbeeld snoeiwerkzaamheden rondom een poel. Door de snoei komt een dichtgegroeide poel weer volop in het licht waardoor er een ideale biotoop ontstaat voor amfibieën.

Landschap Horst aan de Maas geeft instructies over de werkzaamheden en hoe er veilig gewerkt kan worden. Waar nodig worden de werkzaamheden ondersteund met cursussen.  

Wij organiseren ook regelmatig werkdagen waar iedereen zich voor kan aanmelden. Op deze werkdagen wordt alleen met handgereedschap gewerkt. Ook hier wordt het vrijgekomen hout verdeeld onder de deelnemers. Deze werkdagen worden aangekondigd in onze agenda en via onze nieuwsbrief.

Voor meer informatie over project "Swolgenderheide" ga naar "Natuurwerkdagen"

Meer info Natuurwerkdage

Waarom we bomen en struiken afzetten: uitleg over gelaagdheid en biodiversiteit

Wie zijn wij?

De hakhoutbrigade bestaat uit een aantal teams die onder het mom van natuur- en landschapsbeheer in de wintermaanden regelmatig aan de slag gaan met de kettingzaag. Bijkomend voordeel is dat daarbij flink wat kachelhout vrijkomt dat onder de groep wordt verdeeld. Alle deelnemers zijn gecertificeerd en hebben een cursus “veilig omgaan met de kettingzaag” gevolgd.

Banner_houthakbrigade_klein.jpg

Waarom is het kappen van bomen nodig?

Waarom worden al die bomen in het bos gekapt? Peter van Natuurmomenten krijgt de vraag vaker te horen. Hoewel het misschien niet voor de hand ligt, is dat juist om de natuur te beschermen. Hoe dat werkt? Dat legt Peter graag uit!

Kappen bomen-provincie Limburg.jpg
Infobord Houthakbrigade 297_420_HR.jpg