Natuurwerkdagen

Natuurwerkdagen

Voor foto's van de natuurwerkdag Swolgenderheide

Logo_s HadM_LHadM+Bosgroep.jpg

Open document Natuurwerkdag Swolgen

Wat doen wij

Wij gaan aan de slag op bijzondere plekken in natuur en landschap die meer aandacht verdienen dan ze nu krijgen. Door achterstallig onderhoud weg te werken of verbeteringsmaatregelen te treffen willen we er voor zorgen dat cultuurhistorische landschapselementen in stand blijven en de leefomgeving van bijzondere planten en dieren versterkt wordt. Goed voor natuur en landschap maar ook voor jou om er van te genieten.

Wie kan meedoen

Iedereen kan meedoen. Je kan aansluiten bij onze vrijwilligersteams maar we organiseren ook op verzoek natuurwerkdagen voor jongerenverenigingen, buurten en bedrijven. Dan combineren we het werken in de natuur met  een stukje natuureducatie.

Voor een Natuurwerkdag op verzoek neem je contact op via info@landschaphorstaandemaas.nl

Sluit je aan bij onze vrijwilligers dan ontvang je regelmatig een uitnodiging om aan de slag te gaan. Ons uitgangspunt is: werken als het jou past. Belangstelling? Laat het ons weten info@landschaphorstaandemaas.nl


Projecten in uitvoering

Swolgenderheide

Op de Swolgenderheide zijn we najaar 2023 gestart met herstel van een uniek stukje natuur. Dit gebiedje in eigendom van gemeente Horst aan de Maas is echt een uniek stukje natuur. Omdat het zo bijzonder is mag er op het kwetsbare stuifzand niet gewerkt worden met machines. Het herstelproject gaat heel veel uren handwerk kosten. Om een aannemer in te huren is geen enkel budget toereikend. Daarom gaan onze vrijwilligers er aan de slag. Eind januari ’24 organiseren we ter plekken een informatie en excursiebijeenkomst.

Klik hier voor de beeldpresentatie van de Swolgenderheide en kijk wat we er gaan doen. 

Beeldpresentatie Swolgenderheide

Moelbaerebos

Het project in de Moelbaerebos (Kasteelse Bossen, Kasteelpark Ter Horst) is eind ’23 gestart met werkzaamheden om de moelbare in stand te houden. Ja er groeien nog steeds moelbaere (bosbessen) maar ze staan wel onder druk, niet alleen door de verdroging maar ook doordat stikstof minnende planten ze dreigen te overgroeien. Dus gaan we de moelbaere een handje helpen zodat ze weer een stevige plek krijgen in de moelbaerebos. Maar we zijn ook gestart bij het Ridders en Rovershol en D’n Rowwen Hook. En er staan nog verschillende projecten op stapel.

‘t Ham

Binnenkort meer informatie… het is er nu te nat om aan de slag te gaan.