O.L. Vrouwekapel

O.L. Vrouwekapel

Sevenum

Plaats: Hoogbroek, Sevenum
Bouwjaar: 1870

Nadat de oorspronkelijke kapel uit 1870 in verval was geraakt, werd die in 1991 afgebroken en verplaatst naar deze plek. Daar is zij in de oude stijl weer opgebouwd.

De kapel stond oorspronkelijk achter de boerderij van de familie Vullings. Zij is gebouwd door de familie Wijnen-Philipsen, waarschijnlijk om de boerderij en de bewoners onder de bescherming van O.L. Vrouw te stellen. De kapel raakte in verval en werd in 1991 door het BouwOpleidingsCentrum Horst onder toezicht van Henk Janssen, leraar aan de Technische School te Horst, afgebroken en in de oorspronkelijke stijl opgebouwd op de hoek Lindersstraatje/Hoogbroek. Met de oude stenen, aangevuld met stenen van de bouwvallige boerderij, werd de kapel in kruisverband gemetseld. Het oorspronkelijke Mariabeeld was van wit porselein en is later vervangen door een ander Mariabeeld met kind. Dit beeld werd beschadigd en werd in 1928 vervangen door een ander Mariabeeld met kind van gips, dat door mevrouw Hermine Wijnen-Draeck in Sittard is gekocht. De beide beschadigde en vervangen beelden zijn nog in het bezit van de kinderen Vullings.
De nieuwe kapel werd in 1991 ingezegend door pastoor Van der Meijden. Jaarlijks wordt er in de meimaand een mis opgedragen.

De kapel is in kruisverband gemetseld. Het dak is voorzien van oud-Hollandse pannen, zgn. poppannen. De voorgevel heeft links en rechts een penant en de topgevel is afgewerkt met een rollaag. De ingang is afgewerkt met een segmentboog en voorzien van een smeedijzeren hek, gemaakt door de smid Vullings (Sef van de smid).


 

Alle mooie en interessante plekken