Onze Lieve Vrouwe kapel

Onze Lieve Vrouwe kapel

De kapel is in kruisverband gemetseld. Het dak is voorzien van oud-Hollandse pannen, zgn. poppannen

Sevenum

Plaats: Hoogbroek, Sevenum
Bouwjaar: 1870

De kapel is in kruisverband gemetseld. Het dak is voorzien van oud-Hollandse pannen, zgn. poppannen. De voorgevel heeft links en rechts een penant en de topgevel is afgewerkt met een rollaag. De ingang is afgewerkt met een segmentboog en voorzien van een smeedijzeren hek, gemaakt door de smid Vullings (Sef van de smid).

Gegevens voor zover bekend:
De kapel stond oorspronkelijk achter de boerderij van de familie Vullings. Zij is gebouwd door de familie WijnenPhilipsen, waarschijnlijk om de boerderij en de bewoners onder de bescherming van O.L. Vrouw te stellen. De kapel raakte in verval en werd in 1991 door het Bouwopleidings-centrum Horst onder toezicht van Henk Janssen, leraar aan de Technische School Horst afgebroken en in de oorspronkelijke stijl opgebouwd op de hoek Linders straatje / Hoogbroek. Met de oude stenen, aangevuld met stenen van de bouwvallige boerderij werd de kapel in kruisverband gemetseld. Het oorspronkelijke Mariabeeld was van wit porselein en is later vervangen door een ander Mariabeeld met kind. Dit beeld werd beschadigd en werd in 1928 vervangen door een ander Mariabeeld met kind van gips, dat door mevrouw Hermine WijnenDraeck in Sittard is gekocht. De beide beschadigde en vervangen beelden zijn nog in het bezit van de kinderen Vullings.
De nieuwe kapel werd in 1991 ingezegend door pastoor Van der Meijden. Jaarlijks in de meimaand wordt er een mis opgedragen
 

Alle mooie en interessante plekken