Pastorie

Kronenberg

Plaats: Meerweg 8, Kronenberg
Bouwjaar: 1931

De pastorie is rond 1931 ongeveer gelijk met de kerk gebouwd en is opgetrokken in een traditionele stijl. Het pand is gaaf en ongeschonden bewaard gebleven. Alle vensters kunnen met luiken gesloten worden.

Historische beschrijving:

De eerste bewoner van de nieuwe pastorie was de bouwpastoor van de Kronenbergse kerk, rector Josephus Hubertus Kessels. Hij werd geboren in 1895 te Heythuysen, priester gewijd in 1919 en in 1923 benoemd tot kapelaan in Sevenum. In 1929 volgde zijn benoeming tot rector en bouwpastoor van de nieuw te stichten parochie Kronenberg.
Hij kwam spoedig naar Kronenberg, waar hij zijn intrek nam in een leegstaande woning, Venweg 1. De pastorie werd in 1932 opgeleverd en met hulp van de parochianen kon hij verhuizen.
Rector Kessels is voortvarend te werk gegaan om de financiën voor de bouw van kerk en pastorie rond te krijgen. Dankzij de bereidheid van de bevolking om hand- en spandiensten te verlenen en door gulle plaatselijke donateurs lukte het, ondanks de crisisjaren.
In 1938 is hij benoemd tot pastoor van zijn parochie. 

Bouwkundige beschrijving:

De pastorie, rond 1931 ongeveer gelijk met de kerk gebouwd, is opgetrokken in een traditionele stijl.

De gevels zijn uit roodbruine handvorm baksteen, mopformaat, in kettingverband gemetseld. Het is dezelfde soort steen als die voor de kerk gebruikt is. Langs de dakrand van de kopgevels zijn vlechtingen verwerkt.
De voor- en achtergevel zijn hoger opgetrokken dan het dak. De linkerhoek van de voorgevel ligt iets naar achteren. Aan de rechterkant van het pand ligt een uitbouw. Aan deze zijde wordt de daklijn doorbroken door de tot dakkapel opgetrokken gevel.
Alle vensters kunnen met luiken gesloten worden.
Het pand wordt gedekt met een zadeldak dat royaal oversteekt. De nok ligt loodrecht op de straat. De dakkapel heeft een lessenaardak.

Bron: Nel Thijssen

Alle mooie en interessante plekken