Pastorie

De pastorie ontleent zijn monumentale waarde aan de bijzondere architectuur en de ongeschonden staat waarin het pand verkeert.

Sevenum

Plaats: Kerkstraat 2, Sevenum
Bouwjaar: 1840
 

De pastorie in de huidige vorm is gebouwd in 1840, ter vervanging van de oude pastorie die op dezelfde plaats stond. Op 21 december 1839 besloot de gemeenteraad om fl.1500,- als bijdrage te verstrekken voor de herbouw van de pastorie. De oude pastorie is toen afgebroken. De gemeenschap leverde hand-en spandiensten. 
Vóór 1929 werd besloten om de pastorie wit te schilderen. Dit is later weer ongedaan gemaakt, tijdens het pastoraat van A. van der Meijden. Hij was pastoor in Sevenum vanaf begin jaren ‘80 tot 1995. Het gehele gebouw werd opgeknapt, waardoor het zijn oude uitstraling terugkreeg. 

Bouwkundige beschrijving:

Dit statige gebouw is opgetrokken in roodbruine en donkerbruine baksteen, in kruisverband gemetseld.
De voorgevel heeft in de breedte vijf vensterassen. In de middelste as ligt op de begane grond de ingang met een geprofileerde, neoclassicistische omlijsting, die bereikbaar is over een drie treden hoge, hardstenen trap. In het dakvlak bevindt zich een dakkapel. Op deze dakkapel staat een metalen vaantje met inscriptie: IHS en 1779. Dit windvaantje is afkomstig van de oude pastorie.
De pastorie wordt gedekt door een evenwijdig aan de straat lopend zadeldak, met aan elk uiteinde een schoorsteen.
De voortuin wordt aan beide zijden afgesloten door gemetselde tuinmuren met ezelsruggen en van de weg gescheiden door een smeedijzeren spijlenhek.

Alle mooie en interessante plekken