Petran013 Steinhagen

Petran013 Steinhagen

Sevenum

Landschapsinformatie Petranpad
Plaats: Steinhagenstraat, Sevenum
Thema: Het huis Steinhagen

In de 17e eeuw zijn hier aan de Molenbeek de herenhuizen Schenkenburg en Steenhagen gebouwd. Om beide huizen lagen grachten die nu in het landschap niet meer herkenbaar zijn.

In de 17e eeuw zijn hier aan de Molenbeek de herenhuizen Schenkenburg en Steenhagen gebouwd. Om beide huizen lagen grachten die nu in het landschap niet meer herkenbaar zijn. Schenkenburg is rond 1825 afgebroken. Het huis Steenhagen met boomgaarden en tuinen degradeerde eerst tot een boerderij tot het ook in 1910 werd gesloopt. In 1921 is toen op deze plek een nieuwe boerderij – nu Steinhagen genoemd – gebouwd. 
In dit broekgebied waar de Blakterbeek in de Grote Molenbeek stroomt was vroeger - ongeveer waar nu de rotonde ligt – een schans. Tijdens de 80-jarige oorlog konden de inwoners van Sevenum zich hier tegen strooptochten van plunderende militairen in veiligheid brengen. 
Tussen de rotonde en de kerk staat de kapel van de H. Antonius. Een van de bewoners van Schenkenburg kwam geregeld in beschonken toestand het kapelletje voorbij. Dan zegde hij telkens de H. Antonius toe dat hij ook bij hem zou aan komen als hij wat in de fles had. Het merkwaardig toeval wil dat hij na een avondje stappen dood in het kapelletje werd aangetroffen.

Alle mooie en interessante plekken