Rooms-katholieke parochiekerk H. Gertrudis

Rooms-katholieke parochiekerk H. Gertrudis

Lottum

Plaats: Markt 1, Lottum
Bouwjaar: 1950

De huidige kerk is in 1950 gebouwd op dezelfde plaats als de in 1944 door de Duitsers verwoeste kerk.

De eerste kerk van Lottum, een Romeins gebouw, stond aan de Maas bij een doorwaadbare plaats. Omdat echter in de winter door de Maas de toegangspaden tussen dorp en rivier overstroomden, werd rond 1400 in de kom van het dorp een kerk gebouwd. Volgens een gevelsteen werd de toren in 1498 gebouwd. De kerk werd rond 1877 gerestaureerd door Pierre Cuypers, die o.a. een priesterkoor aan het gebouw toevoegde. 

Op 23 november 1944 werden door de Duitsers de toren en een groot deel van de kerk opgeblazen en op de dag daarna de rest, zodat de kerk grondig was verwoest. In feite stonden er nog slechts enkele brokstukken, die afgebroken werden, aangezien er niets meer van te maken was. Daarmee was dan weer een typische en mooie kerk langs de Maas voorgoed verdwenen. Ook de deels kostbare inventaris, waaronder een hardstenen doopvont uit ca. 1200, ging grotendeels verloren. De twee klokken, de ene 1700 kg, de andere 1190 kg zwaar, waren al eerder door de Duitsers geroofd. Deze kerk en toren zijn eind jaren 1940 in ongeveer dezelfde vorm ((neo)gotisch) herbouwd. In de tussentijd werd vanaf 1946 gebruik gemaakt van een noodkerk, die later als parochiehuis annex meisjesschool met gymnastiekzaal dienst deed. De inzegening en de ingebruikname van de herbouwde kerk vond plaats op 27 juli 1951.

Klik voor meer bouw-en geschiedkundige informatie, een grote collectie foto’s en een virtuele rondwandeling door de kerk op onderstaande link:

Meer informatie

Alle mooie en interessante plekken