Rooms-katholieke parochiekerk St. Joannes Evangelist

Rooms-katholieke parochiekerk St. Joannes Evangelist

Meterik

Plaats: Schadijkerweg 2, Meterik
Bouwjaar: 1899

De oorspronkelijke kerk uit 1899 is diverse keren verbouwd en na de oorlog hersteld. Anno 2023 is de kerk veel in gebruik ten behoeve van de Poolse gemeenschap in deze omgeving.

De inwoners van Meterik gingen tot eind 19e eeuw naar de kerk in Horst en wilden graag in de eigen kern een kapel bouwen en een parochie stichten. In 1899 is de eerste kerk gebouwd. Die kerk werd gebouwd met giften uit het eigen dorp, omdat er geen medewerking was vanuit het gemeentebestuur en de deken van Horst. Voorwaarden voor het stichten van een eigen parochie waren namelijk vanuit het bisdom:

1. Zelf te zorgen voor de bouw van een kapel
2. Zelf te zorgen voor de bouw van een rectoraat
3. Elk jaar 500 gulden bij te dragen voor het onderhoud van de rector

Voor dat laatste kwam J.J.H. Jenniskes (Fleuren Driek), op dat moment directeur van de coöperatieve melkfabriek te Meterik, met het idee om een coöperatieve windmolen op te richten om met de winst daarvan de jaarlijkse kosten voor de priester te betalen. Om de bouwkosten te drukken besloot men een donormolen te kopen. Samen met molenbouwer Janssen uit Sevenum ging Fleuren Driek kijken bij een in 1798 gebouwde poldermolen in Korteraar bij Ter Aar in Zuid-Holland. Deze molen was daar overbodig geworden en werd gesloopt. Deze werd aangekocht met het geld uit een renteloze lening (ƒ 6000,-) van Joh. Drabbels (Drabbels Hannes).

Bron: Heemkunde Meterik

Klik voor meer info en een grote collectie foto’s op onderstaande link:

Meer informatie

Alle mooie en interessante plekken