St Annakapel met moordkruis

St Annakapel met moordkruis

Grubbenvorst

Plaats: Broekeindweg Ursulineweide, Grubbenvorst
Bouwjaar: rond 1901

Aan de achterkant is een moordkruis. Was eerst geplaatst bij Raaijeind 1, Grubbenvorst (achter de woning in de tuin) Is verplaatst en staat nu achter de St. Annakapel, Broekeindweg/Ursulineweide, Grubbenvorst 

De Annakapel ligt aan de rand van de bebouwde kom van Grubbenvorst, nabij zorgcentrum 'La Providence'. De kapel is omgeven door een perk met struikbegroeiing en er zijn enkele zitbanken.Neogotische kapel van baksteen.

De kapel is rond 1901 gebouwd in de nabijheid van het Ursulinenklooster.
De neogotische kapel heeft een rechthoekig grondvlak en twee trapgevels. Op de hoeken staan steunberen met hardstenen lezenaarsdakje. De open toegang wordt gesloten met een smeedijzeren hek.
Het bakstenen interieur wordt gesierd met gekleurde, geglazuurde stenen. Boven een altaar van natuursteen met deels goudkleurige bloemmotieven staat in een houten vitrine een beeld van de H. Anna. Ter bescherming is de vitrine voorzien van (spiegelend) plexiglas. Op de vloer liggen vierkante zwarte en witte tegels. Het neogotische gewelf is van witgeschilderde houten schroten waaronder een sierlijst.

Het moordkruis, ook wel boetekruis, doodslagkruis, memoriekruis of zoenkruis genoemd, is een monument voor het slachtoffer van een gewelddadige dood zoals moord of doodslag en is geplaatst door de dader of diens familie als blijvend aandenken en als blijk van respect van de dader voor de slachtoffers.
 

Alle mooie en interessante plekken