Verzetskruis

Verzetskruis

America

Plaats: Zwarte Plakweg, America (fam Poels) 
Jaar van oprichting: 1983 (oorspronkelijk 1917)

Dit kruis bij de boerderij van de familie Poels op de Zwarte Plak in America is opgericht ter nagedachtenis aan alle verzetsmensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Het gehucht de Zwarte Plak was tijdens de oorlog een centrum van het verzet.

Het monument is onthuld op 15 augustus 1983 door pastoor Heidendael. Vanwege de gebeurtenissen op de Zwarte Plak tijdens de bezettingsjaren kreeg het kruis na de oorlog een herdenkingsfunctie. De familie Poels heeft het corpus gekocht bij Thei Pubben te Kronenberg. Het huidige kruis is vervaardigd door leerlingen van de L.T.S. te Horst, o.l.v. de leraren H. Peeters en H. Verberkt. Het kruis is meermaals ingezegend.

Het verzetskruis in America is uitgevoerd in hout. Op het kruis is een stenen corpus bevestigd. Het kruis is geplaatst op een gemetseld voetstuk. Het gedenkteken is 3 meter 25 hoog, 35 centimeter breed en 35 centimeter diep.

Het kruis is niet alleen een symbool van het christelijke geloof, maar herinnert tevens aan het offer dat de oorlogsslachtoffers brachten voor een leven in vrijheid. 

Het oorspronkelijke kruis dateert van 1917.
 

Alle mooie en interessante plekken