Voormalige pastorie

Voormalige pastorie

Griendtsveen

Plaats: Helenaveenseweg 50, Griendtsveen
Bouwjaar: 1895
 

De "Maatschappij tot ontginning en vervening van de Peel", later omgedoopt in "Maatschappij Helenaveen", heeft in 1895 kerk en pastorie laten bouwen. De pastorie is een rijksmonument.

De voormalige pastorie van Griendtsveen werd gebouwd in 1895 naar een ontwerp van architect L. Kooken. De voormalige pastorie werd gebouwd in de stijl van het traditionalisme. De bijgebouwde garage is uitgesloten van bescherming. 

Vrijstaande voormalige pastorie met een L-vormig grondplan. Het pand telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met zadeldaken met betonpannen. Houten bakgoot op klossen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen met metselwerk in kruisverband. 

Gecementeerde plint. Rechthoekige houten vensters en deuren met bovenlichten. Gemetselde speklagen in gele baksteen. Hardstenen dorpelstenen. Vulstukken van deuren en vensters deels rondboogvormig deels segmentboogvormig met decoratief metselwerk in twee kleuren baksteen. 

Asymmetrische indeling voorgevel. Linkerdeel voorgevel vooruitspringend en uitlopend in een topgevel met houten beschot op consoles. In de eerste en tweede bouwlaag van dit geveldeel een driedelig venster. In de topgevel een klein rechthoekig venster. 

In het linkerdeel van het terugliggend geveldeel de voordeur met driedelig bovenlicht. Aan de rechterzijde van de voordeur en in de tweede bouwlaag rechthoekige vensters met bovenlichten. Deur en venster in de eerste bouwlaag met rondboogvormig vulstuk; beide vensters in de tweede bouwlaag met segmentboogvormig vulstuk. Rechterzijgevel uitlopend in een topgevel met houten beschot. Beide vensters in eerste bouwlaag met authentieke houten rolluikkasten. Ook in de topgevel een rechthoekig venster. in de zijgevel van de uitbouw aan de achtergevel een rechthoekig venster met hoten rolluikkast. 

Blinde linkerzijgevel. Aan het linkerdeel van de achtergevel een uitbouw in een bouwlaag met lessenaarsdak. Alle achtergevels zijn wit gepleisterd. In de achtergevel van de uitbouw rechts een rechthoekige houten deur en links een driedelig venster. Venster voorzien van een houten rolluikkast. In de oksel de uitbouw en de woonhuisachtergevel een aangebouwde serre in één bouwlaag. In de tweede bouwlaag van de woonhuisachtergevel eveneens een driedelig venster. 

Het interieur van de voormalige pastorie is zowel qua indeling als uitmonstering grotendeels in tact: gangvloer met gele en zwarte tegels; woonkamers met marmeren schoorsteenmantels en plafonds met stucwerk ornamenten; trap met hoofdbaluster en trapleuning met spijlen; authentieke voordeur met vierdelig bovenlicht met hierin glas-in-lood raampjes met een bloemmotief. 

De voormalige pastorie van Griendtsveen is van architectuurhistorische waarde als redelijk gaaf en goed voorbeeld van een rijk uitgevoerde pastorie uit het einde van de negentiende eeuw, gebouwd in de stijl van het traditionalisme met lichte invloeden uit de chaletstijl in de topgevels. Het goed bewaard gebleven interieur onderstreept de monumentale waarde van het pand. 

De voormalige pastorie heeft situeringswaarde als karakteristiek onderdeel van het beschermd gezicht Griendtsveen en als onderdeel van een drietal religieuze gebouwen aan de Helenaveense weg. 

De voormalige pastorie heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uiting van een religieuze ontwikkeling binnen de katholieke kerk in de 19de eeuw en bezit op basis van deze waarden algemeen belang.
 

Alle mooie en interessante plekken